Menu

Az ASZE építi Kudankulam 3. ütemének blokkjait

Az ASZE építi Kudankulam 3. ütemének blokkjait - Atomenergia info
Június 1-jén a szentpétervári XVIII. Nemzetközi Gazdasági Fórum égisze alatt az ASZE cégcsoport és az indiai atomenergetikai konszern keretmegállapodást kötött a Tamilnadu államban lévő Kudankulam Atomerőmű harmadik ütemének részeként megvalósuló 5-ös és 6-os blokk felépítéséről.

 

Ugyancsak aláírták a projekt hitelezésére vonatkozó jegyzőkönyvet. A Kudankulam 5-ös és 6-os blokk építéséről kötött keretszerződés alapján a későbbi megállapodások tartalmazzák majd a felek kötelezettségeit, a blokkok árát, illetve a többi lényeges feltételt.

A keretmegállapodást az ASZE cégcsoport részéről Valerij Limarenko elnök, illetve Sri Szatis Kumar Sarma, az indiai atomenergetikai konszern (NPCIL) igazgatója írta alá. Valerij Limarenko az aláírás alkalmából elmondta: “Rendkívül fontos dokumentumokról van szó, amelyek több hónapos közös előkészítő munka nyomán születtek meg, ezzel a gyakorlati megvalósulás szakaszába lépett a projekt. Nagyra értékeljük az indiai féllel végzett közös munkát a Kudankulam Atomerőmű építése terén” – hangsúlyozta Limarenko.

Az Indiával 2008. december 5-én aláírt orosz-indiai kormányközi megállapodás a Kudankulam Atomerőmű, illetve más indiai helyszíneken történő atomerőmű-építésről szól. Ez alapján épült fel a Kudankulam Atomerőmű 1-es és 2-es blokkja, illetve a 2014. április 10-én kötött megállapodás alapján épül majd a 3-as és 4-es blokk.

E két új blokk építési engedélyét az indiai nukleáris hatóság 2016 januárjában adta ki. Jelenleg folyik az előkészítés, az első beton öntésére várhatóan 2017 júniusában kerül sor.

A kudankulami telephelyen az Atomenergoprojekt tervei alapján VVER-1000-es nyomottvizes blokkok valósulnak meg, amelyek megfelelnek a nemzetközi előírásoknak, a NAÜ, valamint az európai atomerőműveket üzemeltetők követelményeinek is.

Az alkalmazott aktív és passzív biztonsági rendszerek a 2011-es fukusimai baleset utáni szigorított követelményeket is teljesítik. A kudankulami atomerőmű a dél-indiai Tamilnadu állam mellett árammal látja el Karnataka, Kerala és Ándhra Prades államok fogyasztóit is.

 

Fotó: Reuters/DANISH SIDDIQUI

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére