Menu

2020-ban bezár a fessenheimi atomerőmű

2020-ban bezár a fessenheimi atomerőmű
Most már biztos, hogy bezárják Franciaország legrégebbi atomerőművét, a fessenheimit.

 

Az erről szóló határozatot néhány nappal ezelőtt a kormány is elfogadta. Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter bejelentette, az EDF energetikai társaság által üzemeltetett létesítményre 2020-ban kerül lakat, azt követően, hogy megkezdi az üzemelést az ugyancsak az EDF-hez tartozó Flamanville-i Atomerőmű most épülő, 3. blokkja.

A német és a svájci határ közelében lévő fessenheimi atomerőmű Berlin és Bern által is szorgalmazott bezárása Francois Hollande távozó köztársasági elnök 5 évvel ezelőtti választási ígérete volt. Ha az idén májusban esedékes, újabb államfőválasztásig ezt nem is tudja teljesíteni, a mostani döntéssel legalább jelentős lépést tettek az ígéret valóra váltása felé. Az 1977-ben üzembe helyezett, két 880 megawattos blokkal üzemelő atomerőmű ellenzői egyebek közt arra hivatkoznak, hogy a létesítmény túlságosan régi, és szeizmológiai szempontból veszélyes térségben található. A védelmezői viszont azt állítják, hogy nincs semmiféle földrengésveszély, a blokkokat pedig az utóbbi években korszerűsítették, és végrehajtották rajta azokat a módosításokat, amelyek a fukusimai atomerőmű-baleset után váltak szükségessé.

Az EDF és a kormány tavaly augusztusban állapodott meg a bezárásról, amelyért az állami többségű energetikai társaság összesen 400 millió eurós kártérítést kap – a hírek szerint 100 milliót 2019-ben, a többit pedig 2020-ban.

A fessenheimi atomerőmű leállításra azért is szükség van, hogy teljesíteni tudják azt a kormányzati döntést, amelynek értelmében 2025-re a jelenlegi 63,2 GW kapacitásszinten tartják a francia atomerőművek együttes névleges teljesítményét, és a mostani 75-ről 50 százalékra csökkentik a nukleáris energetika részesedését az ország áramellátásában. Ehhez pedig reaktorokat kell bezárni. Vagyis az 1650 megawattos, újabb flamanville-i blokk – a legfrissebb menetrend szerint 2018 végére várható – átadása után hasonló teljesítményű létesítményt is üzemen kívül kell helyezni, és ebben az esetben ez a két fessenheimi blokk lehet. Royal miniszter azt is szorgalmazta, hogy – az ötvenszázalékos atomenergia-limit teljesítése érdekében – az EDF növelje befektetéseit a megújuló energetikába.

 

Fotó: EDF


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére