Menu

2020 után kezdődhet a BN-1200 típusú gyorsneutronos reaktor építése

2020 után kezdődhet a BN-1200 típusú gyorsneutronos reaktor építése
2020 után indulhat meg Oroszországban a Belojarszk-5 BN-1200 típusú gyorsneutronos nukleáris reaktor építése - jelentette be Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója.

 

Oroszország a gyorsneutronos reaktorok több típusán végez fejlesztéseket, így nem csak a BN típusú blokk létezik. Bizonyos kérdések még nyitottak a hűtőközeggel és az üzemanyag gyártásával kapcsolatban, ugyanakkor a legfontosabb, hogy először az összes vizsgálatot el kell végezni a legújabb BN-800 típussal kapcsolatban – hangsúlyozta Szergej Kirijenko.

A Roszenergoatom szerint a Belojarszk-4 BN-800 gyorsneutronos reaktor 2014 végén már megkezdheti kereskedelmi működését, miután egyes berendezések leszállításával gondok adódtak azt követően, hogy egy ukrán beszállító nem teljesítette a megrendelést, ezért azokat egy orosz cégtől kellett újra megrendelni.

A BN-800-as típus segít továbbfejleszteni az orosz gyorsneutronos technológiát, ezáltal biztosítva a program hosszú távú jövőjét. A BN-800 típusú blokkban a betöltött üzemanyag mennyisége 2014. június 24-én elérte a minimális kritikus tömeget, amely az önfenntartó láncreakcióhoz szükséges. Ezt követően a blokk az első kritikusságot 2014. június 27-én érte el. E blokk célja az üzemanyag-ciklus zárási lehetőségének kutatása. E technológiával ötvenszeresére lehetne növelni az egységnyi természetes uránból kinyerhető energia mennyiségét, amely jelentősen megnövelné a világon rendelkezésre álló üzemanyag-forrást. Belojarszk telephelyen jelenleg egyébként már üzemel egy BN-600 típusú reaktor, amely szintén gyorsneutronos technológiájú. Ez a BN-800 típusnak egy kisebb elődtípusa. A BN-1200 gyorsneutronos reaktor szintén a Belojarszk telephelyen fog megépülni. A blokk a BN-800-as típushoz képest nagyobb üzemanyag geometriát fog használni és az új típus egyszerűsíteni fogja az üzemanyagok kezelésével kapcsolatos eljárásokat is.

2013-ban orosz részről hivatalosan azt közölték, hogy amennyiben a BN-1200 típus minden műszaki és biztonsági követelménynek megfelel és a típus sikeres lesz, akkor 2030 előtt még két ilyen blokkot fognak építeni egy másik oroszországi telephelyen.

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére