Menu

A Roszatom 3+ generációs blokkot ajánl Prágának

A Roszatom 3+ generációs blokkot ajánl Prágának
A cseh miniszterelnök arra számít, hogy 2025-ben megkezdődhet a hazájában egy új atomerőmű építése.

 

Bohuslav Sobotka szavait az AP amerikai hírügynökség idézte, és egyben emlékeztetett arra, hogy a prágai kormány változatlanul támaszkodni kíván az atomenergiára. A kabinet 2015-ben hosszú távú nukleáris fejlesztési tervet is elfogadott, amelynek értelmében legalább egy új reaktorblokk épül a Dukovanyban működő atomerőműben, majd egy másik a temelíniben. Sőt, hosszabb távon akár 2-2 blokkal is bővülhetnek ezek az atomerőművek. Sobotka most azt mondta, hogy 2022-ben születhet meg a megállapodás az első blokkról, amelynek 2035-re kellene elkészülnie.

Az ajánlatért várhatóan orosz, amerikai, dél-koreai, francia, japán és kínai cégek szállnak majd versenybe.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern a legkorszerűbb, 3+ generációs blokkját ajánlja a csehországi erőműbővítéshez – jelentette ki a prágai orosz kereskedelmi képviselet vezetője. Szergej Sztupar a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy az első ilyen, a 2011-es fukusimai atomerőművi baleset után megszigorított nukleáris biztonsági követelményeknek és elveknek mindenben megfelelő blokk 2017. február 27-én már meg is kezdte a kereskedelmi üzemét a Novovoronyezsi Atomerőműben. Szavai szerint a cseh hatóságok lefolytatták az előzetes konzultációkat azokkal a cégekkel, amelyek várhatóan pályáznak majd a beruházásra.

Elsőként a Roszatom vezérigazgató-helyettesét, Kirill Komarovot hallgatták meg, aki egyebek közt közölte, hogy Moszkva kész részt venni az új blokkok építésének finanszírozásában is – mondta a képviselet vezetője, aki azt is hozzátette: a Dukovanyba tervezett fejlesztés költségei 6 milliárd dollár körül lehetnek. Maga Komarov nemrég a Mladá Fronta Dnes prágai napilapnak adott interjúban kijelentette: a Roszatom hajlandó bármilyen modell megvalósítására, beleértve a magyart, amelynek keretében államközi hitelt ajánlottak vagy a törököt, amelyben az orosz atomkonszern befektető-építő, tulajdonos és üzemeltető is egyben. Sőt, a szavai szerint akár egy kombinált változat is elképzelhető, vagyis részben hitelezőként, részben finanszírozóként is felléphet a Roszatom.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére