Menu

A Duke Energy szerződést bontott a Westinghouse-szal

A Duke Energy szerződést bontott a Westinghouse-szal Augusztus elsején a Duke Energy bejelentette, hogy felbontja azt a 24,7 milliárd dollár értékű szerződést, amelyet a Westinghouse-szal és két másik céggel kötött két új, AP-1000 típusú blokk építésére Florida állam Levy megyéjében.

 

A Westinghouse az időközben a Duke Energy által felvásárolt Progress Energy-vel kötött szerződést 2009-ben két blokk építésére. Az akkori tervek szerint 2016-ban indult volna el a két blokk. A reaktorok építésére és működtetésére szóló engedély iránti kérelmet már 2008. július 30-án beadták az USA Nukleáris Felügyelő Bizottságához (NRC), akkoriban a tervezett költségek 14 milliárd dollárra rúgtak. A bizottság viszont azóta sem hozott döntést.

A Duke Energy által kiadott közleményben a szerződés felmondásának okaként a szabályozási késlekedést és a floridai törvények szigorítását említi, ez utóbbi miatt a költségmegtérülés bizonytalanná vált. A floridai törvényhozók ugyanis a projekt költségeinek növekedése miatt az idén szigorítottak az állam nukleáris megtérülését szabályozó törvényen.

A Nukleáris Felügyelő Bizottság 2014 második feléig jegelte a kérelem elbírálását. A projekt tervezett költsége jelenleg 19 és 24 milliárd dollár között mozog, amely az új erőműhöz szükséges infrastruktúrára költött összeget is magában foglalja.

A Duke Energy ugyanakkor nem zárkózott el attól, hogy a projektet a későbbiekben folytatni fogja. Sterling Ivey, a cég szóvivője megjegyezte, a Felügyelő Bizottság döntése az elbírálási folyamat utolsó állomása, és remélik, hogy 2015 első felében döntés fog születni az ügyben. „Továbbra is úgy gondoljuk, hogy Levy alkalmas terület nukleáris beruházásra. Ha a gazdasági helyzet változni fog a következő tíz évben, az engedéllyel a kezünkben nem kizárt, hogy végül megépíthetjük az atomerőművet Levy megyében.”

 

Fotó: blog.cleveland.com


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére