Menu

A NAÜ ellenzi az amerikai fűtőanyag használatát

A NAÜ illetékese ellenzi az amerikai fűtőanyag ukrajnai használatát A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris létesítmények biztonsági igazgatóságának illetékese szerint, nem lehetséges az ukrajnai atomerőművekben az amerikai fűtőanyagra való áttérés az eddigi használt orosz fűtőanyag helyett.

 

Miroslav Lipar, a NAÜ-biztonsági igazgatóság üzembiztonság osztályának vezetője szerint nem lehetséges, hogy Ukrajna teljesen lecserélje az eddig használt orosz és a TVEL által gyártott, fűtőanyagot az amerikai fűtőanyagra. Lipar megfogalmazása szerint nem pusztán a fűtőanyag-kazetták fémszerkezetéről van szó, hanem a nukleáris biztonságról is.

Mivel Ukrajnában is érvényes szabályok léteznek a nukleáris biztonságra vonatkozóan, illetve működik a nukleáris hatóság, ezért nem fog bekövetkezni az üzemanyagcsere. Csak hosszú távú üzemeletetési tapasztalat alapján lehet megmondani azt, hogy az új üzemanyag miként fogja befolyásolni a biztonságot. Lipar példaként még megemlítette a rovnói atomerőmű példáját, ahol az fordult elő, hogy egy biztonsági szelep alkatrészét nem az eredetivel váltották ki, aminek az volt a következménye, hogy a biztonsági szelep lezárt.

A kijevi kormány az atomerőműi fűtőanyagforrások diverzifikálására hivatkozva már korábban döntött az amerikai fűtőanyag használata mellett, holott a Dél-Ukrán atomerőműben kipróbált Westinghouse-fűtőanyaggal már komoly probléma volt és a fűtőanyag-kazetták deformálódása miatt le is kellett álltani az amerikai fűtőanyag használatát még tavaly.

 

Fotó: RIA Novosztyi


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére