Menu

A Roszatom nem állna meg a két új blokknál

A Roszatom nem állna meg a két új blokknál
Szergej Kirijenko, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alkalmából tartózkodott Budapesten, elmondta: minden a tervek szerint halad a paksi projekttel.

 

Oroszország nem zárkózik el attól sem, hogy további atomerőművi blokkokat építsen Magyarországon, amennyiben a magyar kormány a paksi beruházás sikeres befejezése után így döntene. „Egyelőre nem kerestek meg bennünket ilyen kéréssel, de látva a magyar gazdaság gyors fejlődését a paksi projekt sikeres zárultával Magyarország hozhat olyan döntést, amely alapján további blokkokat szeretne építtetni” – mondta Kirijenko. Hangsúlyozta, hogy az Oroszország részvételével építendő blokk esetében Moszkva minden nemzetközi normának és előírásnak meg kíván felelni. „Először a tervezéssel kezdünk, ezt a környezeti hatásvizsgálatok követik, majd a nyilvános meghallgatásokra és vizsgálatokra, végül az engedélyek beszerzésére kerül sor.” Kirijenko hozzátette, ha Magyarország úgy dönt, hogy további teljesítménynövelést szeretne, akkor „megvizsgáljuk ennek lehetőségét is.”

A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve, négy nyomottvizes, VVER-400-as reaktorral működik, az első blokkot 1982-ben helyezték üzembe. Jelenleg az atomerőmű a magyar energiatermelés mintegy 50%-át adja. 2014 decemberében írta alá Magyarország és Oroszország az új, VVER-1200 típusú atomerőművi blokkokkal kapcsolatos konkrét üzleti szerződéseket. Az EPC-szerződés a műszaki, beszerzési és építési kérdésekról szól és az elkövetkező 12 évre szól. A második dokumentum az új blokkok üzemeltetésére vonatkozik, míg a harmadik az új atomerőmű üzemanyag-ellátásról szól. Oroszország tízmilliárd euró hitelt nyújt Magyarország számára a projekt megvalósításához. Kirijenko kiemelte, hogy a Roszatom által építendő paksi reaktorok „a legkorszerűbb, a Fukusima utáni követelményeket is teljesítő berendezések, amely legalább 60 éves garantált működési idővel rendelkeznek, de a valóságban az üzemeltetési garancia 100 évre szól.

A Roszatom vezérigazgatója elmondta, hogy a kiégett fűtőelemek ukrajnai tranzitja olajozottan zajlott. Szergej Kirijenko 2015. február 17-én Magyarországon együttműködési és szándéknyilatkozatot írt alá Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, amely alapján a két fél oktatási, képzési és tudományos területeken is együttműködik az atomenergia békés célú felhasználásának érdekében.

 

Fotó: atv


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére