Menu

A Roszatomot választotta a francia topmenedzser

henri proglio - Stephane Lemouton/ABACAPRESS.COM
Nem lesz az állami résztulajdonban lévő francia hadiipari konszern, a Thales elnöke Henri Proglio.

 

Az ismert francia topmenedzser, az EdF francia energetikai társaság volt első embere az egyik fő részvényes, a Dassault család javaslatára került volna a Thales igazgatóságának élére, ám az utolsó pillanatban visszalépett a jelöltségtől. A hónap elején ugyanis Emmanuel Macron gazdasági miniszter azzal a követeléssel állt elő, hogy az új poszthoz a menedzser mondjon le minden orosz érdekeltségű tisztségéről.

Márpedig Proglio igazgatósági tag többek között a nyugati szankciók által sújtott orosz pénzintézet, a Rosszija Bank vagyonkezelő társaságánál, az ABR Managementnél és két, az orosz állami atomenergetikai konszernhez, a Roszatomhoz kapcsolódó cégnél, a törökországi atomerőmű-beruházást előkészítő és lebonyolító Akkuyu Nuclearnél, valamint a hasonló finnországi projektben érdekelt Fennovoimánál.

Proglio közölte, nem távozik e tisztségekből, és az EdF vezetőjeként ösztönözte a kapcsolatok élénkítését a Roszatommal, hogy ezzel is ellensúlyozzák a Kínával fenntartott szoros együttműködést – derül ki az, egyébként jelentős figyelmet magára irányító, ügyről beszámoló sajtójelentésekből. Egyszersmind politikai indíttatású lejárató kampánnyal vádolta meg a francia kormányt, Emmanuel Macron viszont arra hivatkozott, hogy megbízatásai „az orosz katonai és polgári atomágazat jelentős szereplőihez” kötik a topmenedzsert, ami etikai problémát és érdekellentétet jelent.

 

Fotó: Stephane Lemouton/ABACAPRESS.COM


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére