Menu

A svájciak nem félnek az atomtól

Svájci atomerőművek - leibstadti atomerőműNoha a svájci kormány a fukusimai reaktorbaleset után az alpesi ország atomerőműveinek fokozatos leállításáról döntött, a lakosság csaknem kétharmada (64,3 százaléka) szükségesnek tartja a működő reaktorokat. 

 

Erről tanúskodnak annak a közvélemény-kutatásnak az idén közzétett eredményei, amelyet a Swissnuclear kereskedőcég megbízásából 2001 óta minden évben elvégez a DemoScope piackutató társaság. A tavaly októberben több mint kétezer ember bevonásával készült felmérés adatai szerint az előző évhez képest 3 százalékkal nőtt az atomerőművek támogatóinak aránya. A válaszadók 68 százaléka gondolja úgy, hogy ezeknek a létesítményeknek mindaddig üzemelniük kell, amíg biztonságosak, márpedig háromnegyedük ilyennek tartja a svájci reaktorokat. Négyből csaknem három megkérdezett foglalt állást úgy, hogy Svájcnak meg kell őriznie energetikai függetlenségét, vagyis saját termelésű és nem import energiára van szüksége.

Szakértők a svájci közvélemény „atombarátságának” okát főleg abban látják, hogy az országban 1969 óta működnek nukleáris erőművek, és az emberek megszokták őket. Nem úgy tekintenek rájuk, mint valamilyen idegen, ki tudja, milyen erők által irányított dologra, ezért az ilyen létesítmények nem keltenek félelmet a társadalomban, természetesnek, ellenőrzöttnek és hétköznapinak tartják őket – vélekedett például Alekszandr Prudnyik, az Oroszországi Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa. Vlagyimir Pocjapun, az állami duma energetikai bizottságának tagja pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol már működnek atomreaktorok, a társadalom és az üzleti szféra jelentős része úgy tekint ezekre a létesítményekre, mint amelyek segítenek megőrizni a jó életszínvonalat és új gazdasági lehetőségeket nyitnak. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az oroszországi felmérések szerint is az atomenergetika azokban a régiókban élvezi a legnagyobb támogatottságot, amelyekben nukleáris erőmű üzemel. Az ott élő embereknek ugyanis több információjuk van az ilyen létesítményekről.

Svájcban jelenleg öt atomreaktor működik, melyek az országban felhasznált energia mintegy 40 százalékát adják. Miközben az energiaigény 1980 óta átlagosan évi 2 százalékkal nő, a tervek szerint a reaktorokat az üzemidejük lejárta után leállítják, és nem építenek újakat helyettük. Így az utolsót, a leibstadti atomerőműben (képünkön) működőt várhatóan 2034-ben kapcsolják le.

 

Fotó: wikipedia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére