Menu

Támogatja, de elhalasztaná a temelíni bővítést a miniszterjelölt

Támogatja, de elhalasztaná a temelíni bővítést a miniszterjelölt - temelíni atomerőmű
A megalakulóban lévő cseh kormány ipari miniszterjelöltje támogatja a temelíni atomerőmű tervezett bővítését, de szerinte el kellene halasztani a beruházást.

 

Jan Mladek a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta, hogy a legrosszabb eredmény az lenne, ha az építkezés elmaradna, és a vállalkozás végül jogi csatározásokba torkollna. „Az építkezés elhalasztása mellett vagyok. Sok függ attól, hogy a késést hogyan kommunikáljuk” – idézte szavait a CTK jelentése alapján a Reuters hírügynökség.

Korábban Daniel Benes, a temelíni erőművet üzemeltető állami energiatársaság, a CEZ vezérigazgatója azt mondta, hogy a két tervezett reaktor kivitelezésére kiírt tender győztesével 2015 első negyedében írhatnak alá szerződést. A megbízásra a Roszatom orosz atomenergetikai konszern és a Skoda cseh nehézipari vállalatcsoport konzorciuma, valamint az amerikai-japán Westinghouse pályázik. Eredetileg 2013 végére tervezték, majd – a prágai kormány energiastratégiájának elfogadására várva – 2014 végére halasztották az eredményhirdetést. Benes azt is közölte, hogy a szerződést mindaddig nem írják alá, amíg nem születik megállapodás az állammal a temelíni atomerőmű két új blokkjában termelt áram rögzített áráról.

A cseheknek ugyanakkor figyelniük kell azt az európai uniós vizsgálatot, amely a Nagy-Britanniában hasonló, garantált áramfelvásárlási árat tartalmazó konstrukcióban – az EDF francia energetikai társaság közreműködésével – tervezett atomerőmű-építés ügyében indult. Az Európai Bizottság döntése ugyanis azt is meghatározza majd, hogy más tagállamok miként szabályozhatják az atomenergetika állami támogatását. A temelíni bővítést ráadásul tovább bonyolítja, hogy a tenderből kizárt a francia állami többségű energetikai cégcsoport, az Areva megtámadta a pályázatának elutasításáról szóló döntést és pert indított. A brnói területi bíróság tavaly októberben olyan előzetes ítéletet hozott az ügyben, amely egyelőre akadályozza, hogy a CEZ szerződést írjon alá a tender győztesével.

 

Fotó: novinky.cz


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére