Menu

A TVEL kész egy újabb temelíni tenderre

A TVEL kész egy újabb temelíni tenderre
A Roszatom orosz állami energetikai konszern nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL készen áll arra, hogy a csehországi Temelínben működő atomerőművel kötött szállítási szerződésének lejárta után, 2020-ban újabb tenderen vegyen részt.

 

Jelenleg az orosz társaság látja el üzemanyaggal a két csehországi reaktort. Az erről kötött megállapodás a meghosszabbítás lehetőségét is rögzíti, ami – mint azt Alekszandr Uzsanov, a TVEL közkapcsolatokért felelős vezetője kijelentette – nagyon fontos hosszú távú garanciát jelent mind a megrendelőnek, mind a gyártónak. A temelíni létesítményt üzemeltető energetikai társaság, a CEZ elnöke és egyben ügyvezető igazgatója, Daniel Benes azonban egy január végi interjúban elképzelhetőnek nevezte, hogy a dokumentum lejárta után a cseh cég inkább újabb tendert ír ki, mert így lehet „a legjobban felmérni a szállítók lehetőségeit, új technológiáit és feltételeit”.

A TVEL továbbra is garantálja a temelíni szállításokat, és ha végül versenytárgyalást hirdetnek erre a feladatra, kész arra pályázatot beadni és bemutatni a cég új lehetőségeit, versenyelőnyét – hangoztatta Uzsanov. Azt is kijelentette, hogy az erőmű üzemeltetőjének bármilyen döntését elfogadják. „A lényeg az, hogy az eljárás tisztességes és átlátható legyen. A TVEL ilyen feltételek mellett semmilyen problémát nem lát, és biztos a saját győzelmében” – mondta.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére