Menu

Afrikának is fontos az atomenergia

Afrikának is fontos az atomenergia
Összetett megoldásokat javasol az afrikai országok számára a nukleáris energetika fejlesztése érdekében a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern.

 

Így próbálják versenyképes szinten tartani az ott termelt villamos energia árát – jelentette ki az orosz atomóriás közép- és dél-afrikai regionális alelnöke, Viktor Polikarpov az „Indaba: Afrika energetikája 2016” című fórumon, Johannesburgban.

A Dél-afrikai Köztársaságnak és a földrész más államainak különösen fontos, hogy olyan, környezetvédelmi szempontból tiszta és megbízható energiaforráshoz jussanak, mint az atom – mondta a tanácskozáson az orosz szakember, és hozzátette: ez segít az afrikai kontinensnek teljes egészében kiaknázni a lehetőségeit. Egyszersmind idézte a Világbank egy tavalyi elemzését, amely szerint Afrika jövője attól függ, hogy sikerül-e megbízható villamosenergia-forrást kiépítenie.

Polikarpov arra hívta fel a figyelmet, hogy az atomerőmű-építést nem kiadásként, hanem inkább hosszú távú befektetésként kell értékelni. Noha az építési költségek nagyon magasak, az erőművek a megtérülésük után is elérhető áron biztosítanak majd energiát – mondta, példaként pedig megjegyezte, hogy a Dél-afrikai Köztársaságot jelenleg az egyetlen atomerőműve, a koebergi látja el a legolcsóbb árammal.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére