Menu

Moszkva kedvezményeket vár Ankarától

Oroszország adókedvezményeket és hosszú távú áramfelvásárlási garanciát vár Törökországtól az akkuyui atomerőmű-építési beruházás keretében. 
Oroszország adókedvezményeket és hosszú távú áramfelvásárlási garanciát vár Törökországtól az akkuyui atomerőmű-építési beruházás keretében.

 

Erre maga Vlagyimir Putyin orosz elnök hívta fel a figyelmet a két ország legfelső szintű együttműködési tanácsának ülésén, amelyen részt vett Recep Tayyip Erdogan török kormányfő is. A megbeszélésen elhangzott, hogy a projektbe 22 milliárd dollárt fektet be Oroszország. Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács ebből a kormány javaslatára a következő két évre már meg is szavazott 22,5 milliárd rubelt, vagyis mintegy 680 millió dollárt a beruházás „gazdájának”, a Roszatom állami atomenergetikai konszernnek. A projekt tetemes értékére Putyin is emlékeztetett, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkálatok mintegy 25 százaléka török társaságoknak juthat, ami újabb munkahelyeket és tekintélyes energetikai befektetést jelent.

Mint ahogy a létesítményért felelős társaság vezérigazgatója, Alekszandr Szuperfin nemrég elmondta, a munkálatok 2016 januárjában indulhatnak meg, és ha minden jól megy, három és fél elteltével üzembe lehet helyezni az első reaktorblokkot. Az akkuyui erőmű építéséről 2010 májusában állapodott meg Oroszország és Törökország. A Földközi-tenger partján, Mersin tartományban működik majd; négy, egyenként 1200 megawattos, VVER nyomottvizes reaktora évente 35 milliárd kilowattóra áramot fog termelni, üzemideje pedig várhatóan 60 év lesz. Az akkuyui létesítmény lesz az első olyan atomerőmű a világon, amely build-own-operate (BOO), azaz építsd-birtokold-üzemeltesd elv alapján működik majd, vagyis a beruházást végző – orosz, túlnyomórészt a Roszatomhoz tartozó cégekből álló – projekttársaság tulajdonában marad. A működtetéséről és fűtőanyag-ellátásáról is a Roszatom gondoskodik majd, akár hatvan éven, vagyis a teljes várható üzemidőn keresztül, Törökország pedig a reaktorok beindítását követő 15 évre kötelezettséget vállal meghatározott mennyiségű, ott termelt áram rögzített árú felvásárlására.

 

Fotó: RIA Novosztyi


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére