Menu

Algéria az orosz atomra támaszkodna

Orosz atomerőművet építhet Algéria is

Orosz atomerőművet építhet Algéria is

Intézkedési tervet dolgoztak ki a békés atomenergetikai együttműködés fejlesztésére Oroszország és Algéria képviselői a két állam által a nukleáris ágazati kapcsolatok koordinálására létrehozott vegyes bizottság első ülésén. Az arab országban tartott tanácskozásról kiadott közlemény nem tartalmaz konkrétumokat, ám Szergej Lavrov orosz külügyminiszter néhány nappal korábban egy algíri lapnak adott interjúban azt mondta, hogy a tanácskozáson megvitatják orosz tervezésű atomerőművek algériai építésének lehetőségét, és téma lesz a nukleáris infrastruktúra kialakítása, valamint az atom nem energetikai, például orvosi célú felhasználása is.
Algéria és Oroszország 2014 szeptemberében írt alá kormányközi megállapodást a békés atom-együttműködésről. Atomerőművek és kutatóreaktorok építését már ez a dokumentum is az összefogás egyik területének nevezi. Az okmány értelmében az együttműködést a közös geológiai felmérésre, az algériai uránkészletek feltérképezésére, a nukleáris fűtőanyagok és radioaktív hulladékok kezelésének kérdésére, az atomtechnológia mezőgazdasági, biológiai, talaj- és vízgazdálkodási, ipari, valamint orvosi alkalmazására is ki akarják terjeszteni.
Algéria korábban bejelentette, hogy 2025-2029-re tervezi az első atomerőművének megépítését. Ez két rektorblokkból állna, és az energiatermelés mellett tengervíz-sótalanításra is használnák. Az arab országban, mely komoly urántartalékkal rendelkezik, már működik két – egy 3 és egy 15 megawattos – kutatóreaktor.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére