Menu

Argentínát is érdekli az orosz atom

Argentínát is érdekli az orosz atom
Alacsony dúsítású fűtőanyagot és hozzá tartozó részelemeket szállít Argentína kísérleti, valamint energiatermelő nukleáris reaktoraiba a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern üzemanyaggyártó cégcsoportja, a TVEL.

 

Orosz részvétellel épülhet atomerőmű Argentínában. Erről született előzetes megállapodás a latin-amerikai ország elnökének moszkvai látogatása során. Cristina Fernandez de Kirchner és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin elsősorban a két állam gazdasági együttműködéséről tárgyalt, és ebben fontos szerepet kapott az atomenergetika. Az erőmű-építési szándékot rögzítő dokumentumot Julio de Vido argentin tervezési és állami befektetési miniszter, valamint Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója írta alá. Az orosz javaslat értelmében 1200 megawattos, VVER típusú reaktorblokk épülhetne Argentínában. Nemcsak építkezésről, hanem alacsony kamatú hitelnyújtásról és technológiaátadásról is szó van, beleértve a fűtőanyag-technológiát is – idézte több orosz internetes hírportál Julio de Vitót.

Az elnöki vizithez kapcsolódóan arról is megállapodás született, hogy a Roszatom üzemanyaggyártó cégcsoportja, a TVEL alacsony dúsítású fűtőanyagot és hozzá tartozó részelemeket szállít Argentína kísérleti, valamint energiatermelő nukleáris reaktoraiba. Az argentin nemzeti atomenergetikai bizottság és az erőművi berendezéseket is gyártó technológiai táraság, az INVAP képviselőivel aláírt dokumentumok az orosz cég által gyártott, a nukleáris fűtőanyagciklus során használt cirkónium részegységek szállításáról és kutatás-fejlesztési együttműködésről is rendelkeznek. Az okmányok értelmében egy ágazati kapcsolatokat koordináló munkacsoportot is létrehoznak.

Argentínában egyelőre három nukleáris erőműreaktor működik, ám az ország komoly kapacitásbővítésre készül. A moszkvai megbeszélésen már a hatodik energiablokkról is volt szó. Két reaktorral bővül még a kettőnek már helyet adó, atuchai nukleáris erőmű is (az egyik építéséről tavaly szeptemberben állapodtak meg a CNNC kínai társasággal), és az orosz esélyeket javíthatja, hogy kifejezetten szorosnak mondhatóak a két ország atomenergetikai kapcsolatai. A world-nuclear.org szakmai honlap összefoglalója szerint 2010 februárjában a Roszatommal írtak alá megállapodást az atomerőmű-építéssel kapcsolatos technológiai információk megosztásáról, majd áprilisban az argentin-orosz nukleáris együttműködésről született egyezmény. Tavaly júliusban kormányközi dokumentumban vázolták fel a békés atom-együttműködés lehetőségeit. Ez az okmány – mint Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter akkor utalt rá – már részben arra irányult, hogy Oroszország részt vehessen a negyedik és az ötödik argentin atomreaktorblokk megépítésében.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére