Menu

Atom nélkül Japán gondban lenne

Atom nélkül gondban lenne JapánTeljes egészében lemondana az atomenergiáról a japán parlament képviselőinek egy csoportja. 

 

Ötven, a kormányzó liberális demokrata párthoz tartozó honatya – élükön Kono Taróval, a párt főtitkárhelyettesével – ilyen módosítási javaslatot tett az új állami energiastratégia decemberben közzétett tervezetéhez. Ennek értelmében a dokumentumnak egyértelműen ki kellene zárnia új atomerőművi blokkok építését és elő kellene írnia, hogy a működő reaktorokat negyven évi üzemeltetés után végleg leállítják. A stratégiatervezetben eredetileg az szerepel, hogy az atomenergia fontos termelési alapfeltétel, és a jövőben is alkalmazni kell.

Japán külkereskedelmi mérlege tavaly 11470 milliárd jen, azaz 112 milliárd dollár hiányt mutatott, kétharmadával nagyobbat, mint egy évvel korábban, és ennek fő oka az, hogy – miután a 2011. márciusi fukusimai reaktorbaleset nyomán leállították az atomerőműveket – jelentős mennyiségű energiahordozó-importra kényszerült a szigetország. Ezért aztán szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Tokió végérvényesen lemond az atomenergetikáról. Japánnak szüksége van olcsó energiára, beleértve a nukleárist is – véli például Alekszandr Ignatyuk, az Energokapital befektetőtársaság elemzési igazgatója. Mint rámutatott, ennek hiányában megszaporodnának a problémák más ágazatokban is, az amúgy is drága gyártás még költségesebbé válna, ami a versenyképesség visszaesésével és azzal a kockázattal járna, hogy a termelést más országokba helyezik át.

Japánban leállításukig 17 helyszínen (képünkön) összesen 50 atomreaktor az ország energiaigényének mintegy harmadát adta, és a korábbi tervek szerint 2017-re 40 százalékra akarták növelni ezt az arányt. Most azonban már csak ennek felét tűzték ki célul. A fukusimai katasztrófa után kikapcsolt erőműveket felülvizsgálatuk és az ágazat újraszabályozása után készülnek beindítani, ám ez a folyamat a vártnál lassabban zajlik és várhatóan több évig is eltart.

 

Illusztráció: csmonitor.com


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére