Menu

Atomerőművet épít a Roszatom Dél-Afrikában

Atomerőművet épít a Roszatom Dél-Afrikában
Kormányközi stratégiai partnerségi megállapodást kötött Oroszország szeptember 22-én az atomenergetikai együttműködésről a Dél-Afrikai Köztársasággal, ami lehetővé teszi, hogy az afrikai kontinensen elsőként orosz technológiát használó atomerőmű létesüljön.

 

Összesen nyolc reaktor építéséről van szó, mintegy 9,6 GW összteljesítménnyel. A megállapodás, amelyet a NAÜ 58. közgyűlése alkalmából Bécsben írt alá Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Tina Joemat-Pettersson dél-afrikai energetikai miniszter a közös atomerőmű építése mellett több funkciós kutatóreaktor létesítését, illetve dél-afrikai szakemberek képzését is lehetővé teszi orosz egyetemeken.

Szergej Kirijenko elmondta, hogy az atomerőművi berendezések jelentős hányadát helyben gyártják majd és a helyi beszállítók részt vehetnek később a Roszatom más, harmadik országbeli projektjeiben is. A Roszatom vezérigazgatója szerint világszínvonalú atomenergetikai klaszterhez segíti hozzá az orosz vállalat Dél-Afrikát, amely magában foglalja a tervezésben és a gyártásban való részvételt is, ami a harmadik országok piacán való közös megjelenést is lehetővé teszi. Első lépésként több ezer munkahely teremtéséről, illetve a helyi vállalatok számára 10 milliárd dollárt elérő megrendelésekről van – hangsúlyozta a Roszatom első embere.

Tina Joemat-Pettersson dél-afrikai energetikai miniszter arról beszélt az aláírás után, hogy az atomenergetikai együttműködés jelentősen hozzájárulhat a dél-afrikai gazdaság fejlődéséhez és lehetővé teszi mintegy 9,6 GW korszerű és biztonságos erőművi kapacitás beépítését. Az egyezség a technológia és az ipari infrastruktúra mellett hozzáférést biztosít a fejlesztéshez szükséges pénzügyi eszközökhöz is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére