Menu

Atomerőmű-építést szorgalmaz a lengyel miniszter

Atomerőmű-építést szorgalmaz a lengyel miniszter - Atomenergia info
Lengyelországnak atomerőműre van szüksége, mégpedig három reaktorblokkra, amelyek összteljesítménye 4500 megawatt – jelentette ki a varsói energetikai miniszter.

 

Krzysztof Tchórzewski egy gazdasági fórumon azt mondta, hogy a felére akarják csökkenteni a lengyelországi szénerőművekben termelt villanyáram mennyiségét, márpedig ehhez elengedhetetlen ekkora nukleáris energetikai kapacitás. Arról is beszámolt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatban egyeztetéseket folytatnak az Európai Bizottsággal egy úgynevezett „téli csomagról”, otthon pedig olyan érveket dolgoznak ki a szakemberek, amelyek meggyőzhetik a kormányt az atomerőmű-építés szükségességéről.

Egy orosz szakértő, a moszkvai Lomonoszov Egyetem történész docense, Jurij Boriszenok a Szputnyik rádióban azt fejtegette, hogy a tervek mögött politikai szándékok is meghúzódhatnak: a szembehelyezkedést jelezhetik Németországgal, amely éppen atomenergetikai kapacitásának a leépítésén dolgozik. Más elemzések viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az atomerőmű-kérdés nem új keletű Lengyelországban. 1982-ben az észak-lengyelországi Zarnowiecben meg is kezdődtek a munkálatok az első ilyen létesítményen, ám az ország gazdasági és társadalmi helyzete, a csernobili reaktorbalesetet követő tiltakozások miatt 1989-ben leállították a beruházást.

Varsó 2010-ben bejelentette, hogy 2020-ra üzembe helyezik az első reaktorblokkot. Az akkori – végül nem teljesült – tervek szerint az építkezés 2016-ban kezdődött volna. A lengyel kormány 2014. január végén nukleáris energetikai programot fogadott el.

A dokumentum értelmében két atomerőművet építenének fel az országban – az akkori elképzelés szerint 2024-ig, illetve 2035-ig.

Az idén augusztus elején a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel napilap saját forrásaira hivatkozva azt jelentette, hogy megszületett az atomdöntés, és már csak a finanszírozási konstrukció kérdéses, igaz, ezt akkor hivatalosan cáfolták. A lap azt is tudni vélte, hogy a lengyel fejlesztési minisztérium a francia atomtechnológia meghonosítását pártolja, az energetikai tárca viszont inkább kínai vagy dél-koreai céggel állapodna meg, az atomerőmű helyszíne pedig Zarnowiec vagy a szintén észak-lengyelországi Lubiatowo-Kopalino lenne. Nem hivatalos adatok szerint a létesítmény több mint 10 milliárd euróba kerülne.

 

Fotó: Alekszander Kazminszki


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére