Menu

Kína is segít Kambodzsának az atomipar megteremtésében

Kína is segít Kambodzsának az atomipar megteremtésében - Atomenergia info
Kölcsönös egyetértési memorandumot írt alá a Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság (China National Nuclear Corporation, CNNC) Kambodzsával a békés nukleáris ipari együttműködésről.

 

A dokumentumot nemrég Kínában, a Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület központjában, Nanningban megtartott Kína-ASEAN fórumon szentesítették.

Fontos kezdeményezés ez az ősi Selyemút modern megfelelőjének, a gazdasági együttműködés széles zónájának kialakítását célzó, „Egy övezet, egy út” néven ismert kínai stratégia megvalósításában és az ASEAN-országokkal folytatott kooperáció erősítésében – hangoztatta az eseményt értékelve a CNNC. A kínai állami konszern arra is felhívta a figyelmet, hogy Kambodzsa jelenlegi energiatermelő kapacitása nem képes kielégíteni a gazdaság teljes villamosáram-igényét, ráadásul egy sor ágazat, így az egészségügy, a mezőgazdaság és az ipar „átfogó korszerűsítésre” szorul.  Vagyis Kambodzsa ígéretes piac az atomenergetika, az atomipar és a nukleáris technológiák más alkalmazási területei számára.

Az előzetes egyeztetések során, még augusztus végén a CNNC ígéretet tett arra is, hogy támogatja az atomtechnológia meghonosítását a kambodzsai iparban, a mezőgazdaságban és az orvostudományokban, ezzel is segítve a gazdaság fejlesztését és a lakosság életszínvonalának emelését.

Az atomenergetikai híreivel foglalkozó, angol nyelvű internetes honlap, a World Nuclear News (WNN) az eseményről beszámolva megemlíti, hogy Kambodzsa Oroszországgal is építi a nukleáris együttműködést.

2015 novemberében a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern együttműködési megállapodást kötött az ázsiai országgal egy kutatóreaktor lehetséges építéséről. Tavaly tavasszal a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsa nevű kambodzsai szervezettel írt alá több memorandumot, amely egy atomenergetikai információs központ létesítéséről és az atomenergia békés hasznosításával foglalkozó közös munkacsoport megalakításáról szól, a minap, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi közgyűlése során pedig – mint azt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója bejelentette – kormányközi megállapodás is született az atomenergetikai együttműködésről.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére