Menu

Atomközpont létesül Walesben

Atomközpont létesül Walesben

Megalakult Walesben az első atomkutató intézet.

 

Az Atomjövő Intézete (the Nuclear Futures Institute) a Bangor Egyetemen jött létre, mégpedig egy, a világ vezető tudósait Walesbe csábítani hivatott kormányzati program, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az egyetem anyagi segítségével. Az új intézmény két központot működtet: az egyik a nukleáris anyagok vizsgálatára, a másik pedig az atomágazat előtt álló kihívások modellezésére hivatott. Vezetője, Bill Lee professzor a londoni Imperial College-ból érkezett.

A központ alapításáról nem sokkal azután született döntés, hogy tavaly egy, a forralóvizes reaktorokat kutató bázist létesítettek a Bangor Egyetemen az Észak-Walesbe tervezett Wylfa Newydd atomerőmű építését szorgalmazó brit energetikai társaság, a Horizon Nuclear Power és a Hitachi-GE atomtechnológiai cégcsoport támogatásával – írta beszámolójában a BBC hírportálja. „Mivel az új nukleáris technológiák meghonosodtak Nagy-Britanniában és a világ más részein is, jelentős kutatási erőfeszítések szükségesek annak érdekében, hogy megértsük és biztosítsuk ezen új technológiák optimális modelljeit és telepítését” – idézte a jelentés John G. Hughes professzor, egyetemi alkancellár szavait. A Bangor Egyetemen ugyanis arra számítanak, hogy az új intézet „globális szakértői központtá” válik Észak-Walesben.

 

A nukleáris ágazat stratégiai fontosságú Wales számára,

hiszen alacsony szénfelhasználású energiát biztosít az otthonoknak és a vállalkozásoknak, miközben munkalehetőségeket is kínál egy magas képzettséget igénylő iparágban – jelentette ki Ken Skates, a cardiffi kormány gazdasági és közlekedési minisztere. Mint hozzátette, a walesi kormány elkötelezett amellett, hogy megfelelően képzett szakembereket biztosítson a nukleáris szektor számára.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére