Menu

Atommal az üvegházhatás ellen

üvegházhatás
Fontos szerepet szán az atomenergetikának az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében az Európai Unió tagállamainak egy csoportja.

 

Tizenkét ország, köztük Magyarország, Londonban, a Fenntartható jövő az atomenergiának című konferencián fogadott el erről közös közleményt. Ebben hangsúlyozták, hogy e cél elérése érdekében a technológiák lehető legszélesebb körét tervezik alkalmazni, beleértve a megújuló energiaforrásokat és a szén-dioxid leválasztását, tárolását, az atomenergiát pedig meghatározó tényezőnek tekintik e folyamatban.

A dokumentumot aláíró államok a nukleáris biztonságot továbbra is prioritásként kezelik, és egyebek közt üdvözölték az EU területén eredményesen lefolytatott stressz-teszteket, azaz célzott biztonsági felülvizsgálatokat, az azokat követő szakértői ellenőrzéseket. Megerősítették szándékukat, hogy – az unió nukleáris biztonsági alapelveinek megerősítése érdekében – az Európai Bizottsággal és a tagállami szabályozó hatóságokkal együttműködve az EU határain belül és kívül is a nukleáris biztonság folyamatos növelésére törekednek. Ugyanakkor olyan kedvező befektetői környezet megteremtését is sürgetik, amely tekintettel van arra, hogy az atomenergetikai infrastrukturális beruházások hosszú távra szólnak.

A Reuters hírügynökség a múlt héten szivárogtatta ki az EU új klímavédelmi intézkedéstervét, amelynek értelmében 2030-ig az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és a teljes energiaszükséglet 30 százalékát megújuló forrásokból kellene fedezni.

 

Az üvegházhatás kialakulásáért leginkább felelős vegyületek:

Vízgőz
Szén-dioxid
Metán
Nitrogéndioxid
Fluorozott szénhidrogének
Fosszilis energiahordozók égetéséből származó gázok

 

Fotó: enfo.agt.bme.hu


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére