Menu

Atommegállapodás Moszkva és Helsinki között

Atommegállapodás Moszkva és Helsinki között
Kormányközi megállapodást kötött az atomenergetikai együttműködésről Finnország és Oroszország.

 

A dokumentum, amelyet kedden (2014. február 25-én) Helsinkiben írt alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Szergej Kirijenko és Jan Vapaavuori finn gazdasági miniszter, jogi alapot teremt a két állam további nukleáris technológiai együttműködéséhez, és különösen fontos a Fennovoima finn társasággal a Hanhikivi-1 atomerőmű építéséről kötött egyezmények szempontjából. Egyszersmind tízéves „jogi vákuumot” is kitölt: a legutóbbi kétoldalú – még szovjet-finn – atomenergetikai együttműködési megállapodást ugyanis 1969-ben kötötték, és hatálya 2004-ben lejárt.

A most aláírt kormányközi egyezmény az orosz atomerőmű-tervezési és -építési technológia elismerését jelenti, utat nyit az észak-európai energetikai piacra. Finnországnak pedig új, biztonságos, nagyteljesítményű és környezetvédelmi szempontból tiszta áramtermelő képességet ad, amely hosszú távon növeli az ipar exportpiaci versenyképességét és lehetőséget teremt az ország északi régióinak gyorsított fejlesztésére.

A két állam kapcsolatainak sikerességét bizonyítja, hogy Oroszország szállíthat atomtechnológiát Finnországba – jelentette ki az aláírás után Szergej Kirijenko, aki hozzátette: a fukusimai reaktorbaleset után megszigorított nemzetközi biztonsági előírásoknak megfelelő technológiát ajánlanak partnerüknek. Jan Vapaavuori egyebek közt azt hangoztatta, hogy a még szovjet szakemberek által a finnországi Loviisában épített atomerőmű több mint harminc éve zavartalanul működik, ami az orosz technológia megbízhatóságát jelzi. Meggyőződése, hogy hasonlóan sikeres lesz az újabb közös projekt, a Hanhikivi-1 atomerőmű is – jelentette ki a finn miniszter.

Ez utóbbi beruházásról tavaly decemberben három okmányt is szentesítettek a projekt résztvevői. Az egyik – a részvényesek közötti kapcsolatokat is szabályozva – arról rendelkezik, hogy a Roszatom külföldi marketinggel foglalkozó leányvállalata, a Rusatom Overseas 34 százalékos részesedéshez jut a hatvan finn, ipari és energetikai céget egyesítő Fennovoimában. Egy másik dokumentum magáról a beruházásról, arról szól, hogy az orosz partner egy AESZ-2006-os típusú, 1200 megawatt teljesítményű reaktorral rendelkező atomerőművet épít Finnországban. A munkálatok a tervek szerint 2017-ben kezdődnek, és 2024-re készül el a létesítmény, amelynek fűtőanyag-ellátásáról egy harmadik megállapodás rendelkezik. Eszerint az első feltöltéstől kezdve tíz éven keresztül az ugyancsak a Roszatomhoz tartozó TVEL vállalat biztosítja az üzemanyag-kazettákat a Hanhikivi-1 számára.

A Hanhikivi-1 erőműre még 2010-ben adott elvi engedélyt a Fennovoimának a finn parlament, 2011-ben pedig az észak-finnországi Pyhäjoki térségében kiválasztották a helyszínét is. 2012 januárjában a Fennovoima a francia Arevától és a japán Toshibától is kivitelezési ajánlatot kapott, 2013 februárjában azonban felvette a kapcsolatot a Rusatom Overseas társasággal, és végül ezt a céget választotta partneréül.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére