Menu

Atomreferendum Bulgáriában

Atomreferendum - Bolgár atomerőmű

Igent mondott az atomerőmű-építésre a résztvevők többsége azon a népszavazáson, amelyet a múlt hétvégén rendeztek Bulgáriában, de a beruházás nem kap automatikusan zöld utat.

 

A voksolás ugyanis csak akkor lett volna érvényes, ha legalább annyian – a jogosultak több mint 60 százaléka – az urnákhoz járultak volna, mint amennyien a 2009-es parlamenti választásokon.

A 20 százalékot valamelyest meghaladó részvételi arány mellett azonban az igenek 60,6 százalékos hányada csak arra kötelezi a kormányt, hogy három hónapon belül a parlament napirendjére tűzze a kérdést.

Az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezésére rendezett referendumon a választópolgároknak arra a kérdésre kellett felelniük, hogy szükséges-e egy új erőmű építésével fejleszteni az atomenergetikát az országban. Noha a szavazólapról – az eredeti javaslat ellenére – lekerült a közvetlen utalás a Bulgária északi részére, a román határ közelébe, a Duna partjára tervezett belenei erőműre, a szakemberek szerint valójában ennek sorsáról nyilvánítottak véleményt a voksolók. A létesítményre még 2005-ben meghirdetett tendert a Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként ezer megawattos, korszerű, az Európai Unió által is biztonságosnak minősített, harmadik generációs könnyűvizes reaktorral szerelte volna fel az erőművet. A 2009-es választások után hatalomra került konzervatív kormány azonban hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására 2010-ben befagyasztotta, majd tavaly tavasszal le is állította a beruházást. Pedig a tervek szerint beszállítóként mintegy 30 százalék erejéig – vagyis komoly bevételhez jutva – bolgár cégek is részesedhettek volna belőle. Ráadásul az Atomsztrojekszport így is egymilliárd eurós kártérítést követel Szófiától, mivel az egyik reaktor még a visszalépés előtt elkészült. Ezt egyébként az ország egyetlen működő atomerőművében, a kozlodujiban akarják üzembe helyezni, ahol Bulgária a hat reaktor közül négyet leállított, miután ez volt a 2007-es európai uniós csatlakozásának egyik feltétele.

A népszavazást érvénytelensége ellenére is precedensértékűnek tartják az elemzők, mivel a fukusimai erőmű-katasztrófa után ez volt az első alkalom, hogy egy európai országban – ha alacsony részvétel mellett is – igent mondtak a békés atomra.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kirijenko: kiszámíthatóbb atomenergia
A Roszatom érdekelt a bulgáriai belenei atomerőmű bővítésében
Folytatódhat a belenei építkezés

Nukleáris totó - Alap

Alap szint

Meg kell adnod egy szöveget.
E-mail címet kell adni!

Nukleáris totó - Haladó

Nukleáris totó: haladó szint.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére