Menu

Atomtervek Varsóban

Atomtervek VarsóbanAtomenergetikai programot fogadott el a lengyel kormány. Az atomtervek értelmében két nukleáris erőművet építenek fel az országban: az elsőt 2024-ig, a másodikat pedig 2035-ig. 

 

A program pontos intézkedéssorozatot is tartalmaz, egyebek közt el kell fogadni a beruházáshoz szükséges törvényeket, korszerűsíteni kell az ország elektromos hálózatát, létre kell hozni az atomfelügyeleti szervet és szakembereket kell képezni.

A megvalósítást négy szakaszra osztották. Az elsőben, 2016-ig kiválasztják az erőmű helyszínét és szerződést kötnek a technológia szállítójával. A következő két évet a műszaki-gazdasági előkészítésre és a szükséges egyeztetésekre szánják, majd a 2019-2024-es időszakra tervezik az első energiablokk felépítését és a továbbiakhoz szükséges munkálatok megkezdését. Ez utóbbiak befejezése és az újabb reaktorépítések beindítása pedig 2025-2030 között várható.

Lengyelországban az első atomerőmű-építési tervek még a piacgazdaság bevezetése előtti évekre nyúlnak vissza, de akkor nem sikerült megvalósítani őket. 1982-ben az északi régióban fekvő Zarnowiecben meg is kezdődtek a munkálatok az első ilyen létesítményen (képünkön), ám az ország gazdasági és társadalmi helyzete, a csernobili reaktorbalesetet követő tiltakozások miatt 1989-ben leállították a beruházást. Az utóbbi esztendőkben aztán felújították az atomterveket, a varsói kormányzat kereste a lehetőségeket, a finanszírozási forrásokat, a létesítmény lehetséges helyszínét és szakértőkkel is konzultált.

 

Fotó: wikipedia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére