Menu

Az Areva 2014-ben 4,9 milliárd eurós veszteséget könyvelhet el

Az Areva 2014-ben 4,9 milliárd eurós veszteséget könyvelhet el
Az Areva francia vállalat figyelmeztetett: a cég 2014-ben várhatóan eléri a 4,9 milliárd euró veszteséget az előző évi félmilliárd euróval szemben. A pénzügyi jelentést március 3-án teszik közé – áll az Areva közleményében.

 

A Financial Times szerint a vállalat veszteségének oka, hogy nő a cég európai kulcsfontosságú projektjeinek költsége. Az Areva februárban már bejelentette, hogy 8%-kal 8,3 milliárd euróra csökkent az éves bevétele.

Az Areva zászlóhajós projektjét a finnországi Olkiluoto atomerőmű hármas blokkját csak 2018-ban adják át – tízéves késéssel az első ütemtervhez képest. Az eszközök értékcsökkenése miatt az Areva hozzávetőleg 3,9 milliárd eurót veszített, és a szakértők további veszteségeket várnak. Az új franciaországi urándúsító cég, a Comurhex II és a megújuló energiaforrások területén kötött szerződések miatt is veszteséget könyvelt el a cég 2014-ben. A napenergia üzletágból való kivonulása 373 millió euróba került az Arevának.

Az éves pénzügyi beszámoló megjelentetését követően várható, hogy március 4-én az Areva új vezérigazgatója, Philippe Knoche bemutatja a cégadósság csökkentésére és a jövedelmezőség helyreállítására vonatkozó új stratégiát. Jelen pillanatban az Areva a francia kormánnyal tárgyal, amely a vállalat részvényeinek 87%-át birtokolja, azokról az intézkedésekről, amelyeket meg kell tenni ahhoz, hogy megmentsék a vállalatot a csődtől.

Az Areva számára problémát jelent a nagy konkurencia és az a tény is, hogy fukushimai-1 atomerőműben bekövetkezett baleset miatti csökkent a kereslet az atomerőművek iránt. A vállalat 2007 óta nem adott el egyetlen atomreaktort sem. 2014 elejétől kezdve az Areva tőkéje 3,7 milliárd euróra apadt. Tavaly novemberben az Areva megtagadta a 2015-2016-os évekre vonatkozó pénzügyi terv megjelentetését, és ennek nyomán a Standard & Poor’s hitelminősítő „bóvli” kategóriába sorolta a céget.

Az Areva veszteségfigyelmeztetését követően a francia a környezetvédelemért, a fenntartható fejlődésért és energiaügyekért felelős miniszter, Marie-Ségolène Royal bejelentette, hogy az atomenergetika területén elkerülhetetlen az átrendeződés. A kijelentést az AFP hozta nyilvánosságra. A miniszter többek között azt is elmondta az újságíróknak, hogy az ágazat legnagyobb francia vállalatainak „meg kell szervezniük önmagukat, nyereségessé kell válniuk, kapcsolatokat kell kialakítaniuk a legnagyobb francia vállalatokkal és nemzetközi szinten kell pályázatokat nyerniük.” A francia kormány 85%-ban ellenőrzi a második legnagyobb atomenergetikai céget – az EDF-et.

Az atomenergia részaránya Franciaországban a legmagasabb a világon. A New York Times szerint ugyanakkor az ágazat növekedésének fókusza Kínára, Oroszországra, Indiára és Dél-Koreára tevődött át és várhatóan ez az elkövetkezendő évtizedekben így is marad.

 

Fotó: journaldugeek


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére