Menu

Az atom lehet a megoldás Ázsia energiaproblémáira

Az atom lehet a megoldás Ázsia energiaproblémáira - Atomenergia info
Az atom megbízható energiaforrás lenne az ázsiai-csendes-óceáni régió számára, amelynek egyes területein gond van az áramellátással – jelentette ki a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern első vezérigazgató-helyettese.

 

Kirill Komarov a Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórumon kifejtette, hogy ez a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége, ahol folyamatosan nő az energiaigény.

Az ellátottság színvonala pedig különböző: van, ahol elegendő az energia, ám olyan hatalmas országokban, mint Indonézia vagy a Fülöp-szigetek, áramhiány van – hangoztatta a szakember. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy „az ázsiai-csendes-óceáni régió már meglehetősen egyértelmű választ adott arra a kérésre, hogy az atomenergetikát választja-e. ” Felidézte, hogy Kínában és Indiában – többek között Oroszország részvételével – új atomerőművek épülnek, Kínában például októberben készülnek beindítani a tianwani erőmű harmadik reaktorblokkját, Japán pedig sorra újra munkába állítja a 2011. márciusi, fukusimai nukleáris baleset után lekapcsolt reaktorblokkjait.

Arra is figyelmeztetett a Roszatom második embere, hogy a párizsi klímaegyezmény előírásait csak akkor sikerül teljesíteni, ha felgyorsítják az atomerőmű-építéseket a világban.

Szavai szerint e létesítmények összesített beépített teljesítményét 2050-re a jelenlegi 390-ről 930 gigawattra kellene növelni. Ehhez pedig évente húsz gigawatt kapacitást kellene üzembe helyezni, míg az utóbbi három évben csak tíz gigawatt épül. „A modern technológiák mellett az évi húsz gigawatt nem olyan nagy szám, hogy abszolút elérhetetlen lenne” – jelentette ki Kirill Komarov, és emlékeztetett arra, hogy 1984-ben összesen 34 gigawatt teljesítményt képviselő atomerőművet helyeztek üzembe a világon.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére