Menu

Az atomnak még nincs alternatívája

Az atomnak még nincs alternatívája - Vészleállító gomb a svájci beznaui atomerőmű vezérlőjében
Legfeljebb öt-tíz évig tart az atomerőművek iránti igény csökkenése – véli a nukleáris fűtőanyagokat gyártó társaság, a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez tartozó TVEL elnöke.

 

Jurij Olenyin a szibériai Novoszibirszkben fejtette ki véleményét, amely szerint a 2011. márciusi fukusimai reaktorkatasztrófa megtette ugyan a hatását, és több európai ország is fontolgatja, hogy lemond az atomenergiáról, sőt néhány már meg is tette ezt, ám végül csak vissza fognak térni erre a piacra. Az alternatív energiaforrások ugyanis egyelőre nem képesek kielégíteni az emberiség igényeit, ráadásul kiaknázásuk nagyon sokba kerül – idézte a termékeit Európa mellett például Kínába és a Közel-Keletre is szállító TVEL első emberének szavait a RIA Novosztyi hírügynökség.

A fukusimai baleset után a leghatározottabb lépést a német kormány tette meg: az atomerőművek mintegy negyven százalékát – tizenhétből nyolcat – azonnal lekapcsolták, a többit pedig a tervek szerint egy évtizeden belül állítják le. Svájc lassabb tempóban mond le az atomenergiáról: új erőműveket nem építenek az alpesi országban, a már működők üzemidejét pedig nem hosszabbítják meg, így az első reaktort 2019-ben, az utolsót pedig 2034-ben készülnek lezárni.

 

Fotó: wikipedia (Vészleállító gomb a svájci beznaui atomerőmű vezérlőjében)

 

Kapcsolódó cikkek:

Atomerőmű által termelt villamos energia kiváltásának „elvi alternatívái”
Tudósok az atomenergia mellett
Az atomenergiának nincs alternatívája
Mit hoznak a nem-hagyományos energiaforrások?


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére