Menu

Előzetes megállapodás az első kazah atomerőmű építéséről

Előzetes megállapodás az első kazah atomerőmű építésérőlAz oroszországi Roszatom Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport 2014. október elején előzetes megállapodást írt alá Kazahsztán első, kereskedelmi nukleáris blokkjának megépítéséről és üzemeltetéséről.

 

A Roszatom tájékoztatása szerint a javasolt beruházás pontos részleteit, így többek között a telephelyet és az építési ütemtervet még a végleges szerződés aláírása előtt meg fogják határozni. Ez az előzetes megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy a szerződés megkötése előtti időszakban a potenciális partner részletesen tanulmányozhassa az orosz ajánlat gazdasági, műszaki és üzleti vonatkozásait.

Korábban a két ország képviselői már aláírtak egy szándéknyilatkozatot, amelyben orosz részről VVER 300-1200 MW teljesítményű blokk építésére tettek javaslatot. 2014 nyarán a Kazah Nukleáris Társaság azt közölte, hogy ha a kormány az idei év végéig jóváhagyja a javaslatot, akkor az első kazah keresekedelmi atomerőmű építése már 2018-ban megkezdődhet és az első blokk 2023-24 környékén már el is kezdheti a kereskedelmi üzemet. További együttműködési lehetőségként a két ország között szóba jött a nukleáris üzemanyag területén történő együttműködés, ennek keretében pedig lehetséges az üzemanyag, vagy azok egyes komponenseinek Kazahsztánban történő gyártása is.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az OECD Nukleáris Energia Ügynökség 2014-es tanulmánya szerint 2012-ben a világ közel 60 000 tonna urántermeléséből 36 százalék Kazahsztánból származott. Jelenleg Kazahsztánban nem működik kereskedelmi célú atomerőművi blokk. 1992 és 1999 között egy BN-350 típusú demonstrációs gyorsneutronos tenyésztő reaktor működött, de ez most leszerelés alatti fázisban van.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére