Menu

Az USA-ban megpróbálták lejáratni a Roszatomot

Az USA-ban megpróbálták lejáratni a Roszatomot
Az USA-ban letartóztatták a Roszatom amerikai cégének vezetőjét, Vagyim Mikerint kenőpénz elfogadásának gyanújával.

 

Sajtójelentések alapján Vagyim Mikerint ‒ őrizetbe vétele előtt − az amerikai hatóságok be akarták szervezni. A Roszatom álláspontja szerint ez politikai indíttatású ügyre utal. Elemzők az orosz nukleáris ipar lejaratásának szándékát látják az ügy mögött.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern figyelemmel kíséri a Mikerin-ügy fejleményeit, és amennyiben az amerikai fél konkrét adatokat bocsát rendelkezésre, kész segítséget nyújtani annak eldöntésében, hogy érte-e valójában kár a Roszatom dúsított uránnal kereskedő amerikai vállalatát, a TENAM-ot Vagyim Mikerin cégvezető tevékenysége nyomán. Az orosz atomenergetikai állami vállalat álláspontja: a rendelkezésre álló dokumentumok alapján a letartóztatás előtt az amerikai hatóságok megpróbálták az orosz vállalat vezetőjét beszervezni, ami politikai indíttatású ügyre utal. A Rosszija 24 televízió által a hét végén ismertetett Roszatom-álláspont szerint ügyvédi és konzuli segítséget is nyújtanak az USA-ban múlt héten letartóztatott orosz cégvezetőnek.

A TASZSZ és az Interfax orosz hírügynökségek részletesen ismertetették az ügy előzményét. Az amerikai hatóságok múlt szerdán Washington egyik elővárosában tartóztatták le az ötvenöt éves Vagyim Mikerint, a TENAM cég igazgatóját. Emlékeztettek arra, hogy a Roszatom külkereskedelmi cége, a Tyehsznabexport 2010-ben alapította a TENAM-ot az amerikai uránpiac közvetlen elérésére.

Az FBI honlapján olvasható közleményt idéző TASZSZ hírügynökség szerint az amerikai hatóságok azzal gyanúsítják a marylandi Chevy Chase-ben élő Mikerint, hogy 1996 és 2013 között 1,69 millió dollár összegű kenőpénzt fogadott el az USA-ba irányuló orosz uránszállítmányokat bonyolító amerikai szállítmányozó vállalat, a Transport Logistics International (TLI) két vezetőjétől, Daren és Carol Condrey-től, illetve 2011-től egy bizonyos Boris Rubizhevsky vállalkozó is közvetítőként részt vett az ügyletben. A vád szerint Mikerin a kenőpénz fejében tender nélkül segítette összesen 33 millió dollár értékű szállítmányozási szerződéshez a TLI-t. Mikerint és társait az ügyben akár 20 év börtönre is ítélhetik, ha a bíróság megalapozottnak tartja a vádat. A három másik gyanúsított letartóztatásáról nincs szó a jelentésekben.

Az ügy másik szála, hogy a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Mikerint letartóztatása előtt megpróbálta az amerikai titkosszolgálat beszervezni, amiről egy marylandi szövetségi bírósági irat tanúskodik. Ebben a körzeti ügyészség a TASZSZ szerint arra kérte a marylandi bíróságot még augusztus 15-én, hogy vonja vissza a Mikerin letartóztatására vonatkozó végzést. Az ügyészség a kérést azzal indokolta, hogy van remény arra, hogy az „érintett gyanúsított személy kész titokban együttműködni országa magas rangú személyei elleni adatgyűjtésben.” „A gyanúsított (Mikerin) jelenleg külföldön tartózkodik és az (amerikai) ügynökök a visszatérése után arra készülnek, hogy szembesítik őt az ellene felhozott bizonyítékokkal és együttműködést ajánlanak neki. Amennyiben a vádlott kész erre, kérvényezik, hogy tekintsenek el a letartóztatástól“ – áll a TASZSZ által idézett bírósági iratban.

A Tyehsznabexport tavaly 1,1 milliárd dollár értékű szerződést kötött hasadóanyagok USA-ba, az EU-ba, illetve Ázsiába történő szállításáról. A tavalyi év végén a Tyehsznabexport megrendelés-állománya elérte az 5,8 milliárd dollárt, s ebben benne volt a TENAM három szerződése is, amelyet tizenkét amerikai energetikai céggel kötött.

Az ügyben megszólalt a hét végén több orosz szakértő is.

Leonyid Guszev, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Egyeteme Elemzőközpontjának szakértője szerint a jelenlegi politikai helyzetben nehéz elképzelni, hogy az FBI a Tyehsznabekszport érdekeit védené. Az ügy leginkább politikai eszközökkel végrehajtott gazdasági zsarolásnak tekinthető. Az orosz atomenergetikai ipar ellen nem hoztak eddig szankciókat. A Roszatom, amelynek leányvállalata a Tyehsznabexport, jelenleg vezető szerepet játszik a világban az új atomerőművek építése terén és komoly vetélytársa az amerikai atomenergetika-iparnak, ezért a tisztességtelen verseny megnyilvánulása és a nyomásgyakorlás eszköze lehet az amerikai ügy.

Igor Rjabov, az Ipar és Társadalom Kutatóközpont RIA Novosztyi által idézett igazgatója is úgy véli, hogy egy olyan koholt vádas ügyről van szó, amely az orosz atomenergetikai ipar ellen politikai eszközökkel vívott tisztességtelen harc újabb megnyilvánulása. Az állítólagos amerikai bűncselekmény kárvallottja ugyanis a Roszatom lehet. Az a tény, hogy az orosz állami atomenergetikai konszernt nem tájékoztatták az ügyről, arra utaló jel, hogy koholt vádról van szó. Véleménye szerint az orosz atomenergetikai ipar jó hírén próbáltak az USA-ban foltot ejteni a Mikerin-üggyel. Oroszország ugyanis a világ dúsított uránpiacának első számú szereplője ma, 40 százalékos piaci részesedésével. A Mikerin-ügy politikai kísérletet jelent a piac befolyásolására és az orosz atomenergetikai ipar lejáratására. Mikerin, amennyiben a Roszatom munkatársaként beleegyezett volna az amerikai hatóságokkal való együttműködésbe, hazaárulást követett volna el. Miután erre nem volt hajlandó, letartóztatták – mutatott rá a szakértő. Rjabov szerint, amennyiben az amerikai hatóságok készek együttműködni a Roszatommal és tárgyszerű érvekkel állnak elő, a kérdések tisztázhatók, ám a nemzetközi jogot durván sértő az USA által folytatott jelenlegi eljárás.

 

A marylandi szövetségi bírósági irat:

Az USA-ban megpróbálták lejáratni a Roszatomot Az USA-ban megpróbálták lejáratni a Roszatomot

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére