Menu

A Roszatommal húznák ki a bajból az Arevát

Bajban az AREVA - A Roszatommal húznák ki a bajból az Arevát- Laurence Daziano
A válsággal küzdő francia atomenergetikai társaságnak, az Arevának együtt kellene működnie az ágazat orosz óriásával, a globális piacon sikeresen szereplő Roszatommal – véli Laurence Daziano, a Sciences Po párizsi kutatóegyetem tanára.

 

A közgazdásznő szerint egy ilyen összefogás mindkét félnek előnyös lenne, és segítené az Areva fejlődését. A 87 százalékban állami tulajdonú francia nukleáris vállalatcsoport hatalmas, a teljes piaci kapitalizációját meghaladó, 5,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet. 2003 óta nem nyert egyetlen atomerőmű-tenderen sem, és mindeddig nem tudta befejezni a finnországi Olkiluoto harmadik atomerőművi blokkjának tíz éve megkezdett építését sem. A L’Opinion napilap szerint az Areva és az ugyancsak állami energetikai társaság, az Electricité de France (EDF) egyesítésével próbálnának javítani a versenyképességen, különösen reaktorépítési, műszaki és karbantartási területen. De Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter nemrég azt is felvetette, hogy példát kellene venni a Roszatomról, ahol sokkal nagyobb az integráltság.

Ennél is tovább ment a L’Opinion napilapban megjelent írásában Daziano, aki három tényezőben látja az orosz állami atomenergetikai konszern sikereinek titkát. Oroszországban stratégiai ágazatnak tekintik az atomipart, az országon belül kilenc új erőművi reaktorblokk épül, amivel a Roszatom nemcsak a hazai piacon szerez versenyképességet, hanem a „sorozatgyártásnak” köszönhetően a nemzetközi színtéren is optimális árakkal tud fellépni – idézi az elemzést a RIA Novosztyi hírügynökség. A szakértő azt is fontosnak tartja, hogy a Roszatom, az uránbányászattól és -dúsítástól kezdve, az atomerőművek építésén, üzemeltetésén és leszerelésén át a fűtőanyag-szállításig és a kiégett fűtőelemek feldolgozásáig, az atomágazat teljes spektrumát átfogja, miközben – a finanszírozást is beleértve – komplex szolgáltatások kínálatával terjeszkedik a nukleáris energetika „újonc országaiban”.

Mivel a Roszatom gyakorlatát nehéz lenne megvalósítani Franciaországban, Daziano a partneri együttműködést javasolja, egyebek közt arra hivatkozva, hogy kínai energetikai társaságokkal már van ilyen tapasztalata az Arevának. Szerinte nemzetközi projektekben lenne érdemes megpróbálni a közös munkát. Különösen annak fényében, hogy korábban együttműködési készségét fejezte ki az orosz konszern is, amelynek érdekeltsége ráadásul olyan földrajzi régiókra – például Afrikára, Latin-Amerikára és Ázsiára – terjed ki, ahol a francia atomipar hagyományosan jelen volt, ám most gyakran inkább az orosz technológia iránt mutatkozik érdeklődés.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére