Menu

Bangladesben is munkához lát a Roszatom

Bangladesben is munkához lát a RoszatomA tervek szerint még idén októberben szerződést ír alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Bangladessel az ázsiai ország első atomerőművének műszaki terveiről, és még ebben az évben az elsődleges építési munkálatok megkezdéséről is megállapodás születik.

 

Ezt Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója közölte a sajtó képviselőivel. Kirijenko azt is elmondta, hogy személyesen kíván Bangladesbe utazni, ahova az ország miniszterelnöke hívta meg. A jelenlegi tervek szerint Banglades első atomerőműve a fővárostól, Dakkától mintegy 200 kilométerre, Ruppurnál épül fel. A beruházásról már 2011 novemberében kötöttek orosz-bangladesi kormányközi megállapodást, amelynek értelmében két darab, egyenként ezer megawattos, orosz konstrukciójú nukleáris reaktorblokk fog létesülni a több mint 150 millió lakosú ázsiai államban, ahol erre a jelek szerint nagy szükség is van.

Az energia hiánnyal küzdő dél-ázsiai ország számára lakossági szempontból létfontosságú az energiaellátás javítása. Bangladesben az ország lakosságának mindössze 45 százaléka rendelekezik áram ellátással és a bangladesi gazdasági szakértők óvatos becslése szerint tavaly a folyamatos áramszünetek, illetve kimaradások egy milliárd dolláros kiesést okoztak a gazdaságnak. Ez a külföldi tőke beáramlását komolyan hátráltatja az energia ellátás bizonytalansága.

Az orosz fél elsősorban technikai segítséget fog nyújtani a Banglades északnyugati részén fekvő Roopur-ban felépítendő atomerőmű felépítésében. Az üzem két harmadik-generációs, egyenként 1000 MV-os blokkból fog állni, az építkezések befejezése 2017-2018-ra várható.

 

A fotón Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök és Szergej Kirijenko látható egy januári tárgyaláson.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére