Menu

Bangladesben is orosz atomerőmű épül

Bangladesben is orosz atomerőmű épülAz energiahiány okozta gazdasági problémákat hivatott enyhíteni Bangladesben az az atomerőmű, amelynek alapkövét a múlt héten közösen tette le az ázsiai ország miniszterelnöke, Sejk Haszina Vazed és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója.

 

A tervek szerint két, összesen 2000 megawatt teljesítményű energiablokk épül a fővárostól, Dakkától 160 kilométerre fekvő Ruppurban. A jövő év elején kezdődnek az előkészítő munkálatok, amelyekhez egy kormányközi szerződés értelmében Oroszország 500 millió dolláros hitellel is segítséget nyújt Bangladesnek. Moszkva később további kölcsönökre is kész, akár 10 milliárd dolláros, vagyis a két reaktorblokk építésének teljes költségét fedező mértékben – mondta a Roszatom kommunikációs igazgatója, Szergej Novikov. Ugyanakkor a második hitel pontos összegét csak a részletes műszaki tervdokumentáció elkészülte után, vagyis mintegy két év múlva határozzák meg.

A tervek szerint a ruppuri erőműbe is az AESZ-2006 típusú nyomottvizes reaktort, annak is a helyi viszonyokhoz igazított változatát kínálja a Roszatom. Ez a napjaink egyik legkorszerűbbjének számító, 3+ generációs berendezés szerepel a csehországi temelíni atomerőmű bővítésére a Skoda cseh gépipari cégcsoporttal közösen beadott pályázatában és ezt ajánlanák azt oroszok a Paksi Atomerőmű bővítéséhez is. A ruppuri építkezés a tervek szerint 2015-ben kezdődik és várhatóan mintegy öt évig tart majd, vagyis a 2020-as évek elején helyezik üzembe a két blokkot, amelyek fűtőanyag-ellátásáról is a Roszatom gondoskodik, sőt a kiégett fűtőelemeket is visszaszállítják majd Oroszországba.

Bangladesben a jórészt gázüzemű erőművekre épülő energiarendszer nem képes garantálni az ötezer megawattot meghaladó napi igényt, amely ráadásul évről évre több mint 7 százalékkal nő. A kormány tervei szerint 2021-re 20 ezer megawattra kell növelni az energiahálózat teljesítményét, 2030-ra pedig 19 százalékra kell emelni benne az atomenergetika részesedését. Ezért – miként arról Szergej Kirijenko beszámolt – Dakka és Moszkva nem zárja ki, hogy együtt építik majd meg a ruppuri erőmű második lépcsőjét, vagyis a harmadik és a negyedik reaktorblokkját is.

 

Fotó: scmp.com


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére