Menu

Akár befektető is lehet a Roszatom a belenei projektben

Akár befektető is lehet a Roszatom a belenei projektben - Atomenergia info

Oroszország az év végéig leszállítja Bulgáriának a belenei atomerőmű számára gyártott berendezéseket – közölte a bolgár energetikai miniszter.

 

Temenuzska Petkova elmondta, hogy konzultációkat folytatnak a Roszatommal arról, miként konzerválják és tárolják ezeket az eszközöket. Az orosz állami atomenergetikai konszern Szófiában tárgyaló képviselőit nemrég Bojko Boriszov kormányfő is fogadta.

Az is kitűnt a miniszter szavaiból, hogy Szófia nem csak ebben számít az orosz atomóriásra. Minden lehetőséget elemeznek a már elkészült atomerőművi részelemek felhasználására, és azt sem zárják ki, hogy a Roszatomot befektetőként vonják be a felfüggesztett beruházás megvalósításába – mondta. Ugyanakkor hozzátette, hogy erről még nem folytattak konkrét tárgyalásokat, de az év végéig folytatódnak az egyeztetések az orosz féllel. Petkova egyszersmind közölte, hogy három lehetséges befektető érdeklődik a belenei projekt iránt. Köztük van a Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság (CNNC) is, ám annak szakemberei egyelőre csak a terveket elemzik.

A szófiai kormány egyébként a bolgár tudományos akadémiára bízta a belenei atomerőmű sorsát: a tudósoktól kért választ a létesítmény távlataival kapcsolatos kérdésekre.

Az akadémiai jelentés már elkészült és eljutott a kormányhoz, a részleteit azonban még nem tették közzé. Petkova mindenesetre annyit elárult, hogy a dokumentum szerint szükség van új energiatermelő kapacitások kiépítésére Bulgáriában és általában a Balkánon.

A belenei atomerőmű építésére 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később a Roszatomhoz tartozó Atomsztrojekszport társaság nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cégcsoport két, egyenként 1000 MW villamos teljesítményű, az Európai Unió által is biztonságosnak minősített, korszerű, 3. generációs blokk épült volna. A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta, 2012 márciusában pedig leállította a beruházást, amiért a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbíróság több mint 600 millió eurós kártérítésre kötelezte a bolgár nemzeti áramszolgáltatót, a NEK-et. A pénzt tavaly decemberben Szófia kifizette, a Roszatom egyik szentpétervári vállalata, az Izsorszkije Zavodi pedig megkezdte a belenei létesítmény számára gyártott részelemek leszállítását.

 

Fotó: rus.bg


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére