Menu

Bemutatták az Atomkölykök a „Mi” című musicalt

Atomkölykök bemutató
Nagy sikerrel mutatta be  az Atomkölykök (NucKids) nemzetközi színtársulata a Mi” című musicalt Magyarországon, kedden (2013. július 30.) Keszthelyen majd csütörtökön (2013. augusztus 1.) Pakson. Profi színházi szakemberek irányításával, kevesebb mint egy hónap alatt tanulta meg és állította színpadra a világ kilenc országából érkezett 82 gyermek a darabot.

 

A musical egy iskolai tehetségkutató verseny ármánnyal és cselszövéssel kísért történetét eleveníti meg, ráirányítva a figyelmet a becsület, a tisztesség, a tehetség és a munkán alapuló valódi teljesítmény és a barátság örök értékeire. A mindössze 23 nap alatt színre vitt musicalt szűnni nem akaró tapsviharral jutalmazta mindkét városban a közönség, a fiatal szereplők, köztük a nyolc paksi és budapesti gyermek sziporkázó tehetségének elismeréseként. A gyerekek Magyarország után Prágában, az oroszországi Tomszkban, Szentpéterváron, végül pedig Moszkvában lépnek fel.

A keszthelyi előadást Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára is megtekintette, aki elmondta, hogy az atomenergetikához kötődő, a maihoz hasonló nemzetközi projektek is nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövő nemzedékei felelősen dönthessenek az atomenergia további használatáról.

Szergej Novikov, a Roszatom állami konszern kommunikációs igazgatója, az öt éve elindított színház projekt ötletgazdája elmondta, hogy eredetileg kettős cél hívta életre a kezdeményezést. Az atomenergetikával kapcsolatos tévhitek eloszlatásának elősegítése mellett szerették volna, hogy világot láthassanak azok a tehetséges orosz gyermekek, akik távoli, zárt településeken élnek és nem juthatnak el másként külföldre. A nyári gyermekszínház program mára nemzetközivé vált. Az évente együtt töltött több mint másfél hónap, a közös felkészülés, a próbák és az előadások nemcsak a gyermekek tehetség- és személyiségfejlődéséhez járulnak hozzá, hanem határokon átívelő közösséget is teremtenek, a közös élmények nyomán pedig életre szóló barátságok is születhetnek.

Az Atomkölykök színtársulat ifjú tagjai Bulgáriából, Csehországból, Észtországból, Dél-Afrikából, Franciaországból, Magyarországról, Koreából, Oroszországból, Törökországból és Ukrajnából érkeztek. A némi színpadi előélettel már rendelkező, tizenegy és tizenhat év közötti gyermekek alkotókedvüket és fantáziájukat felhasználva közösen formálják az előadásokat. A „Mi” című musical résztvevői közül többen már ismerősként érkeztek Magyarországra. Tavaly a mostanihoz hasonló, kitörő sikerrel mutatták be az Atomkölykök az „Álom megálló” című musicalt Budapesten és Zánkán. Az idei előadás már a második színházi projektjük, amely eljutott Magyarországra.

 

***

A Roszatom állami konszern 2007-ben jött létre, felügyeli és irányítja az oroszországi atomenergetikai ágazat egészét. Több mint 300 ezer alkalmazottja van, éves bevétele meghaladja az 500 milliárd rubelt (3500 milliárd forint). Oroszországban jelenleg 10 atomerőműben 33 blokk üzemel 25 GW teljesítménnyel. Jelenleg 9 új atomerőművi blokkot építenek Oroszországban és 18-at külföldön.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére