Menu

Magyar beszállítók esélyei a paksi bővítésben

paksi bővítés - beszállítói esélyek Várhatóan a jövő év első negyedévében készül el az a jelentés, amelyet a helyi beszállítók keresésén dolgozó munkacsoport készít el, ezt követően pontosabb magyar beszállítói hányadról lehet számot adni Leoš Tomíček szerint.

A múlt héten Leoš Tomíček, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi szervezete, a Rusatom Overseas ügyvezető alelnöke a brnói nemzetközi gépipari kiállítás Orosz Üzleti Fórumán rendezett Atomex atomenergetikai beszállítói fórum szünetében magyar újságírókkal (köztük az Atomenergia Info újságíróival) találkozott, akiknek elmondta, amennyiben a Roszatom nyerné a paksi atomerőmű bővítésére kiírt tendert, akkor a magyar beszállítók aránya elérheti a 30-35 százalékot.

 

Hangsúlyozta, hogy ez az arány akár magasabb is lehet, és mértéke a magyar cégek részéről is befektetést igényel, ugyanakkor megnyílik számukra a lehetőség, hogy más országokba is szállíthassák termékeiket. A Roszatom rendszeréhez kapcsolódni ugyanis kilépést jelent a világpiacra.

Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi fejlesztési és üzleti részlegének vezérigazgató-helyettese az Atomexen magyar újságíróknak elmondta, hogy a Roszatom várja a magyar atomerőmű bővítésére vonatkozó tender kiírását, és megérti, hogy a jelentős anyagi ráfordítás miatt ez egy hosszabb előkészítési folyamatot igényel. Hangsúlyozta, hogy az atomtechnológia terén hosszú, közös múltra tekinthetnek vissza, a paksi atomerőmű is orosz technológiával épült, orosz üzemanyaggal működik. A nukleáris piacon a szóba jöhető versenytársak közül a francia Arevát és az amerikai-japán Westinghouse-t említette. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a finanszírozással kapcsolatban csak abban az esetben lehet pontos összeget ajánlani, ha minden részlet ismert lesz, tehát a megrendelő pontosan leírja, milyen típusú, teljesítményű blokkot vagy blokkokat szeretne. A paksi atomerőmű bővítésének költségével kapcsolatban Kirill Komarov elmondta: addig nem tudnak konkrét árat mondani, amíg nem ismertek a pontos részletek, ám a finanszírozásra a Roszatomnak széles körű lehetőségei vannak.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére