Menu

Bezárnának tizenhét öregedő francia atomerőművet

Az új francia kormány a 2015. évi parlamenti döntéshez igazodva 2025-ig 50%-ra csökkenti az atomenergia részarányát az ország villamosenergia-ellátásában.
Az új francia kormány tartja magát ahhoz a 2015. évi parlamenti döntéshez, amelynek értelmében 2025-ig 50 százalékra csökkentik az atomenergia részarányát az ország villamosenergia-ellátásában – ez derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet nemrég tett Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter.

 

„Világos, hogy e cél eléréséhez reaktorblokkokat kell bezárni – mondta, majd hozzátette – a következő nyolc évben az ott működő 58-ból akár 17-et is leállíthatnak Franciaországban.”

Jelenleg a franciaországi áramtermelés több mint háromnegyedét biztosítják atomerőművek.

A reaktorblokkok számát tekintve Franciaországa második, az energiamixben képviselt aránya alapján pedig az első a világon. Az atomerőművek átlagéletkora azonban meghaladja a harminc évet, tizenöt közülük 35 évesnél is idősebb. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint 2027-ig amúgy is le kellene cserélni a háromnegyedüket.

Az EDF állami energetikai társaság által üzemeltetett atomerőművek leépítéséről hozott határozat ugyanakkor nem szól arról, hogyan kell elérni ezt a célt, és a módszerekről Nicolas Hulot sem beszélt. Szakemberek egy része mindenesetre arra figyelmeztet, hogy 2025-ig aligha lehet megvalósítani ezeket a terveket. Hiszen Párizs 2022-re be akarja zárni az ország négy, még működő széntüzelésű erőművét is, a megújuló energiaforrások tömeges alkalmazásának pedig egyelőre komoly akadályai vannak. Legutóbbi nyilatkozatában Hulot időt kért a megoldás kidolgozására. Szavai szerint a blokkok bezárását ahhoz igazítják, hogyan sikerül csökkenteni az energiafogyasztást, illetve diverzifikálni az energiatermelést.

 

Fotó: lemondedelenergie.com


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére