Menu

Bizonytalanság a bórsav felhasználásában

Bizonytalanság a bórsav felhasználásban
Szabályozási bizonytalanság jelentkezhet a bórsav felhasználásában, valamint az új nukleáris beruházásokat is befolyásolhatja az, hogy ha az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) a tervek szerint felveszi a bórsavat a korlátozottan hozzáférhető vegyi anyagok listájára – mutatott rá az Európai Villamosenergia-ipari Szövetség, az Eurelectric a problémára.

 

A szövetség aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a bórsav alkalmazását – amelyet jelenleg számos atomerőműben használnak és nem helyettesíthető mással –, felesleges korlátozásnak teszik ki, miután az felkerül az ECHA korlátozó listájára.

Az Eurelectric véleménye szerint a bórsav korlátozásáról döntés születhet, vagy pedig nagyon szigorú követelményrendszert vezethetnek be. Amennyiben az ECHA a bórsav használatát továbbra is engedélyezi, várható, hogy rendszeres engedélyezési eljárásokat írnak majd elő. Miután a bórsav használata egy atomerőmű esetében nem helyettesíthető, ezért a rendszeres engedélyeztetési eljárás sok szabályozási bizonytalanságot okozhat.

Az ECHA esetében az engedélyezés azt jelenti, hogy a listán található vegyületek nem forgalmazhatóak és nem használhatóak fel szabadon. A felhasználásra kizárólag az engedélyeztetési eljárás befejezését követően kerülhet sor. Jelenleg négy bórvegyület listára történő felvétele merült fel: a bórsav, a tetrabór-dinátrium-heptaoxid, a dibór-trioxid, valamint a dinátrium-tetraborát. Ezek a vegyületek azért kerülhetnek tiltólistára, mert csökkenthetik a termékenységet és veszélyesek lehetnek az embriók fejlődésére is.

A Villamosenergia-ipari Szövetség felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy a bórsavat, akár természetes, akár B-10 izotópban dúsított formájában az egész üzemanyag-ciklusban alkalmazzák. Létfontosságú a láncreakció szabályozásában és a nukleáris biztonságnak is egyik alapvető eleme. Ezért világszerte alkalmazzák a bórt a nyomottvizes reaktorokban és kisebb mértékben a forralóvizes reaktorokban is, mivel nincs más olyan tulajdonságokkal rendelkező vegyület, amelyekkel helyettesíteni lehetne ezt a vegyi anyagot.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére