Menu

Bizonytalanság Temelín körül

Bizonytalanság Temelín körül
Oroszország arra számít, hogy következetesen megvalósulnak közös energetikai tervei Csehországgal, beleértve az atomenergetikát is – jelentette ki Vlagyimir Putyin. 

 

Az orosz államfő akkor beszélt erről, amikor frissen kinevezett nagykövetek – köztük a moszkvai cseh misszió új vezetője is – adták át neki a megbízólevelüket. Oroszország a Roszatom állami atomenergetikai konszern és a Skoda cseh gépipari vállalatcsoport konzorciuma, a MIR-1200 révén részt vesz a temelíni atomerőmű (lásd képünkön) bővítésére kiírt pályázaton. A konzorcium legutóbb tavaly decemberben frissítette az ajánlatát, ám egyre bizonytalanabb, hogy a mintegy 10-15 milliárd dolláros tenderben mikor tartják meg az eredetileg 2013 végére várt eredményhirdetést. Még októberben Miroslav Fiala, a Skoda vezérigazgatója azt mondta, hogy másfél-két évvel is elhalaszthatják a döntést, Daniel Benes, a temelíni létesítményt üzemeltető, állami többségű energetikai társaság, a CEZ első embere azt pedig közölte: az idei év végére vagy 2015-re várható a végső állásfoglalás.

A MIR-1200-hoz közel álló forrásból az Interfax orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a csúszásnak politikai okai vannak, hiszen új kormány alakul Prágában, és ez nagyban befolyásolja a döntést. Benes többször is kijelentette: a beruházás megkezdéséhez arra van szükség, hogy az állam garantált áron vásárolja meg a két új reaktorban termelt áramot. Az áram ára azonban az elmúlt években csökkent, a minap kinevezett miniszterelnök, Bohuslav Sobotka pedig egy interjúban azt közölte: nem vállalnak ilyen kötelezettséget, kormánya más módját keresi a beruházás támogatásának, és más országok befektetési modelljei segíthetnek ebben.

A temelíni megbízásra ugyancsak pályázó japán-amerikai társaság, a Westinghouse európai részlegének elnökhelyettese, Mike Kirst a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta, hogy nem számít a tender törlésére. Még nem kaptak írásos értesítést a menetrend módosulásáról – jelentette ki, és hozzátette: hosszabb halasztás esetén a pályázat és a beruházás is drágább lesz mind a Westinghouse-nak, mind a CEZ-nek.

 

Fotó: wikipedia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére