Menu

Bizottsági jóváhagyás az új finn blokkhoz

Bizottsági jóváhagyás az új finn blokkhoz
2014. november végén a finn parlament kereskedelmi bizottsága jóváhagyta a Fennovoima cég atomerőművi blokk építésére vonatkozó tervét. A Hanhikivi-1-es blokkot a Roszatom fogja megépíteni.

 

Az elvi engedélyről a végső parlamenti szavazásra 2014. december 5-én kerül sor. A finn kormány már 2010-ben előzetes elvi engedélyt adott a Hanhiviki telephelyre történő 1500-2500 MW teljesítményű nukleáris blokk építésére. A Fennovoima eredeti engedélykérelme benyújtásakor még az EPR, az SWR-1000 és az ABWR típussal terveztek. Ettől függetlenül 2013-ban a cég szerződést kötött az orosz Rusatom Overseas Zrt.-vel egy 3+ generációs AESZ-2006 típusú 1200 MW teljesítményű blokk megépítésére.

2014 elején a finn cég kiegészítést nyújtott be az engedélykérelemhez, amely már magában foglalta az orosz blokktípust is. Az elvi hozzájárulás érvényét veszti, ha a Fennovoima 2015. június 30-ig nem nyújtja be az építésre vonatkozó engedélykérelmet. 2014 szeptemberében a finn gazdasági miniszter azt javasolta, hogy a kormány fogadja el a Fennovoima kiegészítését.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Orosz állami pénz a finn erőmű építésére
Alakulóban a Hanhikivi atomerőművet építők csapata
A jóléti alapból támogatja az orosz kormány a finnországi atomerőművet
A finnországi végső “igen” az új orosz blokk megépítésére
Jól halad az orosz- finn beruházás előkészítése
Igent mondott a kormányHanhikivire

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére