Menu

A NAÜ biztonságosnak tartja a Belorusz Atomerőmű építését

A NAÜ biztonságosnak tartja a Belorusz Atomerőmű építését
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége megerősítette, hogy biztonságos az épülő Belorusz Atomerőmű.

 

A csoport a külső hatások szempontjából értékelte a telephelyet és annak terveit (Site and External Events Design, SEED) – közölte a minszki energetikai minisztérium.

Maga a jelentés egy 2017. januári vizsgálat eredményeiről szól. E szerint a NAÜ szakemberei a Belorusz Atomerőmű építésekor figyelembe vett biztonsági normákat vizsgálták, és mind a természeti csapások, mind az emberi tényezők szempontjából értékelték a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kivitelezésében zajló projekt biztonságosságát.

A csoport adatai szerint az atomerőmű építésénél a biztonság minden vonatkozását figyelembe vették, a létesítmény tervezésekor pedig a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi atomerőművi balesetből levont következtetéseket is alkalmazták.

Egy korábbi közlés szerint a NAÜ-misszió tagjai (amerikai, lengyel, francia, magyar, török és román szakértők) azt állapították meg, hogy a belorusz projekt képes elviselni minden különleges külső behatást, így földrengést, áradást, rendkívüli időjárási viszonyokat és az emberi eredetű beavatkozásokat is.

Belaruszban ezen kívül több más NAÜ-vizsgálatot is lefolytattak már. 2012-ben például megvizsgálták, hogy megfelelő készültségű-e az infrastruktúra a blokkok építésének helyszínén (INIR), tavaly októberben pedig a nemzeti atomenergetikai és atombiztonsági szabályozás rendszerét (IRRS) értékelték a nemzetközi ügynökség szakemberei.

 

Fotó: regnum.ru


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére