Menu

Brit meghívó a Roszatomnak

Brit meghívó a RoszatomnakA Roszatom meghívást kapott Nagy-Britanniától, hogy vegyen részt az ország atomerőmű-építési programjában – jelentette ki orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója. 

 

Szergej Kirijenko az Interfax hírügynökségnek a brit-orosz egyeztetések eredményének nevezte a meghívást. „Nagy-Britannia nem írt ki tendereket, hanem közvetlen tárgyalásokat folytat, majd döntést hoz” – mondta a Roszatom-vezér, emlékeztetve arra, hogy az orosz cégcsoport „rendkívül komolyan” tanulmányozza a brit atomprogramot, és a két ország tavaly ősszel elfogadta a nukleáris energetikai együttműködése „útitervét”. A Roszatom londoni képviselője ugyanakkor pontosította a nyilatkozatot. „Még semmit sem építünk, csak aktívan dolgozunk ezen a piacon, amely nagyon érdekes a számunkra” – idézte a BBC orosz nyelvű honlapja Andrej Ivanov szavait.

A brit energetikai és klímaügyi minisztérium szóvivője ugyanakkor – ha közvetve is – megerősítette, hogy Londont is érdekelheti a Roszatom tevékenysége. A külföldi befektetéseket mindig üdvözli a brit kormányzat – mondta, és kifejtette: minden egyes ajánlatot külön értékelnek, a nukleáris ágazatban minden potenciális üzemeltetőt a legalaposabb ellenőrzésnek vetnek alá.

A londoni kormány nagyszabású atomenergetikai fejlesztést tervez az elöregedett reaktorok lecserélésére. Az első megbízást már meg is kapta az EDF francia energetikai társaság vezette konzorcium, amely kínai állami vállalatok részvételével építhet atomerőművet a délnyugat-angliai Hinkley Pointban. A londoni kormánnyal kötött megállapodás értelmében 16 milliárd fontos (mintegy 26 milliárd dolláros) költséggel épül meg két energiablokk, bennük egyenként 1650 megawattos, EPR reaktorokkal. A japán-amerikai Westinghouse japán tulajdonosa, a Toshiba pedig a múlt héten jelentette be, hogy 102 millió fontért 60 százalékos részesedést vásárol a NuGeneration atomenergetikai társaságban, és három AP1000 típusú reaktort szállít az északnyugat-angliai Moorside-ba tervezett új energiablokkokba.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére