Menu

Bulgária: gyorsan engedélyeznék a belenei újrakezdést

Bulgária: gyorsan engedélyeznék a belenei újrakezdést - belenei atomerőműA bolgár nukleáris felügyelet kész egy héten belül jóváhagyni a belenei atomerőmű-építés tervét és kiadni az engedélyező dokumentumokat, ha a kormány és a parlament érvényteleníti a munkálatok leállításáról hozott politikai döntést. 

 

Ezt a testület elnöke, Lucsezar Kosztov jelentette be szófiai sajtóértekezletén. Szavai szerint a folyamatot az gyorsítja meg, hogy még az építkezés 2012. márciusi felfüggesztése előtt elvégeztek minden, a beruházás beindításához szükséges vizsgálatot. Egy tavaly júliusi bolgár lapértesülés szerint a szófiai kormány tervezi, hogy a projektről egyeztetéseket kezd a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnel, amelynek leányvállalata, az Atomsztrojekszport a belenei munkálatok leállítása miatt egymilliárd eurós keresetet nyújtott be a bolgár Nemzeti Energetikai Társaság ellen egy nemzetközi választott bíróságnál. A beruházásra 2005-ben kiírt tendert ugyanis az Atomsztrojekszport nyerte, 2006 őszén kötöttek vele szerződést, de öt és fél évvel később az akkori kabinet leállította a beruházást.

Kosztov szólt a kozloduji atomerőmű tervezett bővítéséről is, amelyre várhatóan a Westinghouse kap majd megbízást. Szavai szerint még nem jött el annak az ideje, hogy a japán-amerikai társaság technológiájának biztonságosságáról beszéljenek. Erre majd az új blokk engedélyeztetésekor kerül sor – mondta, hozzátéve, hogy ez a folyamat akár 2020-ig is eltarthat. A kozloduji atomerőmű még a Szovjetunió és Bulgária együttműködésében épült. Az első két reaktorblokkot 1974-1975-ben, a harmadikat és a negyediket 1980-1982-ben, az ötödik-hatodikat pedig 1987-1991-ben adták át. Az összesen csaknem 3800 megawatt teljesítményű komplexum a bolgár energiafelhasználás 46 százalékát állította elő. Az Európai Unió követelésére azonban biztonsági megfontolásokból 2004-ben előbb az első két reaktort, majd 2007-ben a második kettőt is le kellett állítani. Így ma már csak az ötödik és a hatodik működik, ám 2017 novemberében és 2019 októberében lejár ezek üzemideje is. Noha a bolgár kormány ezt meg kívánja hosszabbítani, az országnak mindenképpen szüksége van új reaktorra.

 

Illusztráció: publics.bg

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére