Menu

Bulgária megkapja a belenei reaktorokat

Bulgária megkapja a belenei reaktorokat
Áprilisban szállítják le Bulgáriának azt a két reaktortartályt, amelyet a Belenei Atomerőmű számára épített a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern egyik szentpétervári vállalata, az Izsorszkije Zavodi.

 

A szerkezeteket, amelyek a tervezett létesítmény telephelyén várják majd a sorsukat, a bolgár nemzeti áramszolgáltató, a NEK rendelte meg a Roszatomhoz tartozó Atomsztrojekszport társaságtól 2008-ban, akkor, amikor még javában zajlott a belenei projekt. Az orosz részvétellel, az Atomsztrojekszport irányítása alatt folyó munkálatokat azonban a 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány előbb befagyasztotta, majd 2012 márciusában le is állította, amiért egy genfi döntőbíróság 601,6 millió eurós kártérítésre kötelezte a NEK-et. Szófia tavaly december elején ki is fizette ezt a pénzt, vagyis jogot formált az elkészült atomerőmű-elemekre.

A reaktortartályok megfelelő tárolásáról azok Bulgáriába érkezése után is a Roszatom gondoskodik majd

– adta hírül a Kapital című bolgár hírportál. A beszámoló szerint erről hamarosan megállapodást is aláírnak.

A szófiai energetikai minisztérium közben a tudományos akadémiával is egyezségre készül: felkéri a tudós testületet egy olyan elemzés elkészítésére, amely felméri, hogy szüksége van-e az országnak új atomenergetikai kapacitásra. Temenuzska Petkova, a távozó kormány energetikai minisztere azt mondta, hogy a belenei erőműprojekthez kapcsolódó összes vagyontárgyat egy cégben vonják össze, és azt privatizációra kínálják föl, vagyis megteremtik lehetőséget a beruházás piaci alapú – állami részvétel és garanciák nélküli – megvalósítására. Ha lesz érdeklődő, akkor lesz új atomerőműve Bulgáriának, ha nem, akkor tovább keresik a vevőt a két orosz reaktorra – mondta a távozó tárcavezető.

 

Fotó: REUTERS/ Stoyan Nenov


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére