Menu

Bulgáriának kell az atomenergia

Bulgáriának kell az atomenergiaBulgáriának új atomenergia-kapacitásra van szüksége, hogy a pótolja a kozloduji erőmű két blokkját, amelynek üzemideje 15 év múlva lejár – jelentette ki Dragomir Sztojnev gazdasági és energiaügyi miniszter.

 

Ugyanakkor hozzátette, hogy mivel egy új reaktoregység felépítse 7-8 évig tart, a tervekről már most gondolkodni kell. A tárcavezető a közelmúltban az Egyesült Államokban járt, ahol megbeszéléseinek egyik fő témája éppen ez volt. Szófia ugyanis ajánlatot kapott arra, hogy a kozloduji létesítmény új energiablokkját a Westinghouse társaság reaktorával szereljék fel. Bulgária világossá tette, hogy az energiaforrások diverzifikálása a legfontosabb a számára, a kormány egyszersmind alapvetőnek tartja az állampolgárok biztonságának garantálását, így a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb atomenergia biztonsági rendszerre van szüksége, amely kiküszöböl minden kockázatot – idézte a minisztert a NewsBG.ru internetes honlap. Szavai szerint, ha megépítik a reaktort, akkor nyolcvan éven át olcsó atomenergia biztosítja a lakosság ellátását.

Közben hamarosan nukleáris és sugárbiztonsági megállapodásról kezd tárgyalásokat Bulgária és Oroszország. Az erre vonatkozó utasítást már kiadta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. A jelentésekből azonban az nem derül ki, hogy a rendelkezésnek köze van-e ahhoz a perhez, amelyet a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó társaság, az Atomsztrojekszport indított egy választott bíróságon a bolgár Nemzeti Villamosáram-társaság ellen. Az orosz cég ugyanis a belenei atomerőmű-építés leállítása után így igyekszik visszaszerezni azt a pénzt, amelyet a beruházásra fordított.

Az orosz-bolgár atomenergetikai együttműködés története még a szovjet korszakra nyúlik vissza: 1970-ben szovjet segítséggel kezdték el építeni a kozloduji atomerőművet, amelynek első négy energiablokkját a 2000-es évek elején állították le. Ma a két ország kapcsolatai ezen a területen kizárólag a még működő két kozloduji reaktor fűtőanyag-ellátására korlátozódnak.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére