Menu

Buserben már dolgoznak a 2. blokk munkagödrén

Buserben már dolgoznak a 2. blokk munkagödrén
Megkezdődtek a földmunkák Iránban, a Buseri Atomerőmű második blokkjának építkezésén, azaz a Buser-2-projekten, ez pedig azt jelenti, hogy megindult a beruházás második ütemének megvalósítása.

 

Október utolsó napján Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Ali Akbar Szalehi, iráni alelnök, az ország Atomenergia-szervezetének elnöke nyitotta meg az ebből az alkalomból Buserben megtartott ünnepséget, amelyen a két ország atomipari cégvezetői és szakemberei, Buser város helyhatóságának képviselői, valamint helyi lakosok is részt vettek.

Az atomerőmű második kiépítéséről szóló, 2014-ben aláírt szerződés értelmében a már működő első blokk közelében lévő telephelyen két, összesen 2100 MW teljesítményű, orosz tervezésű blokkot építenek fel. A VVER-1000 típusú blokk a 3+ generációs nemzedék referenciaprojektje, amely megfelel a legszigorúbb, „Fukusima utáni” biztonsági követelményeknek. A típus, amelyet már Oroszországban és más államokban is jóváhagytak, sok szakember szerint a legjobb a világon – mondta Lihacsov.

2016 szeptemberében tették le az újabb buseri létesítmény alapkövét, majd előkészítő munkálatok folytak az építési területen. A munkagödör kialakításának megkezdésével a projekt a gyakorlati megvalósítás fázisába lép.

Alekszej Lihacsov egyebek közt azt hangoztatta, hogy mivel a Roszatom által épített létesítmények életciklusa száz év, a buseri beruházás több nemzedékre formálja Oroszország és Irán kapcsolatait. „Meggyőződésem, hogy ez a hatalmas orosz-iráni beruházás az együttműködésünk jelképe, jelkép a mi nemzedékünknek, csakúgy, mint a gyermekeink nemzedékének” – hangoztatta. Mostanáig mintegy 25 milliárd kilowattórát termelt a Buseri Atomerőmű első blokkja – jelentette ki Lihacsov, és hozzátette, hogy ennek köszönhetően Iránban több pénzt fordíthatnak a szociális terület és az ipar fejlesztésére.

„Ma annak vagyunk tanúi,hogy megkezdődtek a földmunkák a Buseri Atomerőmű második reaktorblokkjának építkezésén. A menetrend szerint haladunk, sőt valamelyest meg is előzzük a kijelölt határidőt. Remélem, hogy hét év leforgása alatt tanúi lehetünk e blokk üzembe helyezésének, további két év elteltével pedig, az erőmű második kiépítésének keretében, működésbe lép a 3. blokk is” – mondta válaszbeszédében Szalehi.

Az iráni atomenergetikai társaság, az NPPD és az Atomsztrojekszport 2014 novemberében a buseri második ütemről, azaz a 2. és 3 blokk megépítéséről aláírt szerződése értelmében a létesítményeket „kulcsra készen” adják át, bennük egy-egy VVER-1000 típusú blokkal.

A két új buseri blokk a 3+ generáció képviselőjeként egy sor egyedülálló technológiai megoldást tartalmaz majd, és új biztonsági koncepciót valósít meg. Átadásuk 2024-re, illetve 2026-ra várható.

A buseri első reaktorblokk, amelyet Lihacsov és Szalehi a mostani ünnepség előtt szintén meglátogatott, a maga nemében egyedülálló a világon. Építését még 1974-ben a német Siemens egyik leányvállalata, a Kraftwerk Union kezdte meg. Később, 1980-ban, az egy évvel korábban lezajlott iráni iszlám forradalom nyomán meghirdetett nemzetközi szankciók miatt félbemaradt a beruházás, amelyet egy 1992 augusztusában megkötött orosz-iráni kormányközi megállapodás, majd egy 1995-ben aláírt építési szerződés alapján fejezett be a Roszatomhoz tartozó Atomsztrojekszport társaság. Az 1000 MW teljesítményű blokkot 2011 szeptemberében kapcsolták rá Irán nemzeti energetikai hálózatára, és 2016-ban adták át végleges üzemeltetésre a megrendelőnek.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére