Menu

Cáfolták a busheri atomerőműben észlelt rendellenességeket

busheri erőmű
Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke cáfolta azokat az értesüléseket, hogy állítólag az Iránban lévő busheri atomerőműben rendellenességek fordultak volna elő.

 

“Semmiféle rendellenesség nem fordult elő” – válaszolta az újságíróknak a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum szünetében. Korábban Muhammad Raza Szadzsidi, Irán oroszországi nagykövete június 10-én egy moszkvai sajtókonferencián azt állította, hogy a busheri atomerőműben valamilyen hiba történt. Szerinte a hiba nem egy földrengés következményeivel állt kapcsolatban, hanem a generátor hibás működésével. Hangsúlyozta, hogy a szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán. Ugyanakkor a diplomata megjegyezte, hogy Irán elégedett Oroszországgal az atomerőmű üzemeltetésében való együttműködést illetően. “Mindkét fél érdekelt az együttműködésben és erőfeszítéseket tesz annak elmélyítéséért” – mondta Szadzsidi.

2013. április 9-én és 16-án körülbelül 90 kilométernyire a busheri atomerőműtől két földrengés történt. A Roszatom képviselője közölte az RBK Hírügynökséggel, hogy a földrengések egyáltalán nem voltak hatással az atomerőműre, az atomerőmű messze van a földrengések epicentrumától. “Az atomerőmű a megszokott rendben működik, a közelében semmilyen földlökést nem észleltek” – hangsúlyozta. Kirijenko már korábban közölte az újságírókkal: a busheri atomerőművet úgy építették, hogy akár egy kilences fokozatot is elérő földrengést is elviseljen, ugyanakkor a mostani földrengések 6,3 és 7,8 erősségűek voltak és epicentrumaik távol voltak az erőműtől. Szergej Kirijenko közölte, hogy a busheri atomerőmű működik, és nemsokára üzembe helyezik. “Számunkra a biztonság elsődleges szempont. Annyiszor fogjuk ellenőrizni átadás előtt, ahányszor szükséges. Az atomerőművet a megrendelő fogja átvenni” – mondta Kirijenko, hozzáfűzve, hogy az erőművet rövidesen üzembe fogják helyezni. Jelenleg a turbinák beszabályozásának munkálatai folynak. Az atomerőmű üzembe helyezésének pontos dátumát Kirijenko nem jelölte meg.

 

Fotó: redstar.ru

 

Kapcsolódó cikkeink:

Irán újabb erőműveket építene
Orosz atom Mexikóban is


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére