Menu

Csúszhat Temelín – Csehország fontos a Roszatomnak

Csúszhat Temelín – Csehország fontos a Roszatomnak - Kirill Komarov Atomex – Európa konferenciánCsak tavaly 2,6 milliárd koronát, azaz mintegy százmillió eurót fektetett be Csehországban a Roszatom.

 

Az orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi üzletekért felelős vezérigazgató-helyettese, Kirill Komarov a csehországi Brnóban megrendezett Atomex – Európa konferencián elmondta: kulcsfontosságú partnernek tekintik a közép-európai országot, ahol már 250 helyi társaság tartozik a Roszatom beszállítói közé. Cseh gyártmányú berendezések is működnek Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában, Indiában és Kínában az orosz cégcsoport által épített atomerőművekben – mondta. A Roszatom a Skoda cseh nehézipari társasággal közös konzorciummal vesz részt a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt pályázaton, amelynek megvalósítása során a munkálatok 70 százalékát helyi vállalatokra bízná, ami eurómilliárdokban mérhető megrendeléseket jelentene és több ezer új munkahelyet teremtene képzett szakemberek számára – erősítette meg a már korábban is hangoztatott ajánlatot Kirill Komarov.

Miroslav Fiala, a Skoda részvénytársaság elnök-vezérigazgatója ugyanakkor arról számolt be, hogy várhatóan másfél-két évvel elhalasztják a temelíni tender eredményének kihirdetését. Mint közölte, a hivatalos megrendelő, a CEZ állami többségű energetikai társaság jelezte, hogy későbbre csúszik az eredetileg az idén őszre tervezett lépés. A Roszatomnak fontos Temelín és ennek ellenére derűlátó: a felügyelete alá tartozó marketingcég, a Rusatom Overseas cseh alelnöke, Leoš Tomíček úgy vélekedett, hogy Prágának mindenképpen szüksége van Temelínre, az atomenergiára, a küszöbön álló választások miatt azonban csak óvatosan nyilatkoznak a politikusok. Amint beiktatják az új kormányt, világossá válnak a prioritások – mondta Tomíček.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére