Menu

Dél-Afrika kitart tervei mellett

A Dél-afrikai Köztársaság elnöke megerősítette, hogy az ország nagyszabású atomenergetikai beruházásokra készül. 
A Dél-afrikai Köztársaság elnöke megerősítette, hogy az ország nagyszabású atomenergetikai beruházásokra készül.

 

Jacob Zuma éves parlamenti üzenetében kijelentette, hogy 9,6 gigawattnyi termelőkapacitás kiépítését tervezik. Korábban a nemzeti tervbizottság a nap- és szélerőművek fejlesztését nevezte prioritásnak, amiből több elemző is arra a következtetésre jutott, hogy a költséges nukleáris program végrehajtása elmarad.

Prertoria 2030-ig 40 gigawattal készül bővíteni villamosáram-termelő kapacitását, és ebből 9,6 gigawattnyit atomreaktorokkal akar előállítani. Még egy 2011 márciusában elfogadott energiafejlesztési stratégia értelmében azt is célul tűzte ki, hogy ötről huszonöt százalékra emelje az atom részesedését az ország áramellátásában. A tavalyi esztendő végén gyakorlatilag meg is állapodott Oroszországgal abban, hogy nyolc, orosz technológiájú, 1200 megawattos reaktort építenek az országban. Miután november végén, a nukleáris ipar beszállító cégeinek szervezett ATOMEX Africa fórumon tárgyalt egymással a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Szergej Kirijenko és Benedict Martins dél-afrikai energetikai miniszter, közölték, hogy előkészítették és parafálták a két ország atomenergetikai együttműködését szabályozó kormányközi alapmegállapodást kiegészítő keretegyezményt, ám még jogi eljárásokra van szükség aláíráshoz, amelyet idén februárra terveztek.

Elemzők egyebek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy Dél-Afrika – noha területén, a csaknem harminc éve átadott koebergi atomerőműben (képünkön) két, francia technológiájú atomreaktor már működik – külföldi közreműködés nélkül nem lenne képes végrehajtani tervezett nukleáris energetikai programját. A Roszatom a legkorszerűbb, a fukusimai erőműbaleset nyomán megújított biztonsági követelményeknek mindenben megfelelő, 3+ generációs atomerőmű-technológiát kínál neki, és kész államközi hitellel a létesítmények építési költségeinek finanszírozásában is részt vállalni. Mint Kirijenko elmondta, a kölcsön összege akár a beruházás értékének 85 százaléka is lehet, a szokványos eljárás szerint ugyanis az ilyen konstrukcióknál általában 15-30 százalékos önrészt várnak el az építtető országtól – közölte, és hozzátette: a 9,6 gigawattos bővítési tervek 40-50 milliárd dolláros beruházást jelentenek, igaz, hosszú időre elnyújtva. Azt is megemlítette, hogy, ha Dél-Afrika valóban felépít nyolc új atomreaktort, akkor érdemes lenne nukleáris fűtőanyagot gyártó üzemet is telepíteni az országba.

 

Fotó: wikipedia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére