Menu

Dél-Afrika orosz hitelt is kaphat

atomenergetikai együttműködés - Orosz-dél-afrikai_egyeztetés_Johannesburgban
Oroszország kész államközi hitellel segíteni a dél-afrikai atomerőmű-fejlesztési terveket.

 

Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója elmondta, hogy a kölcsön összege akár a beruházás értékének 85 százaléka is lehet, a szokványos eljárás szerint ugyanis az ilyen konstrukcióknál általában 15-30 százalékos önrészt várnak el az építtető országtól. Pretoria, még egy 2011 márciusában elfogadott energiafejlesztési stratégia értelmében, ötről huszonöt százalékra kívánja emelni az atom részesedését az ország áramellátásában, és ehhez 9,6 gigawattnyi új termelőkapacitásra van szüksége. Ez megfelel nyolc, egyenként 1200 megawattos VVER nyomottvizes reaktornak, ami a Roszatom-vezér közlése szerint 40-50 milliárd dolláros beruházást jelent, igaz, hosszú időre elnyújtva. Kirijenko most azt is megemlítette, hogyha Dél-Afrika valóban felépít nyolc új atomreaktort, akkor érdemes lenne nukleáris fűtőanyagot gyártó üzemet is telepíteni az országba.

A nukleáris ipar beszállító cégeinek szervezett johannesburgi fórumon, az ATOMEX Africán Kirijenko a két ország atomenergetikai stratégiai partnerségéről is tárgyalt Benedict Martins dél-afrikai energetikai miniszterrel. A találkozó után az orosz állami atomenergetikai konszern első embere elmondta, hogy előkészítették és parafálták a két ország atomenergetikai együttműködését szabályozó kormányközi alapmegállapodást kiegészítő keretegyezményt. Ennek aláírása február közepére várható.

A készülő megállapodást értékelő elemzők egyebek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy Dél-Afrika – noha területén, a csaknem harminc éve átadott koebergi atomerőműben két, francia technológiájú atomreaktor már működik – külföldi közreműködés nélkül nem lenne képes végrehajtani tervezett nukleáris energetikai programját. Gyenyisz Gyomin, a BFA bank elemzőrészlegének vezetője azt hangoztatta, hogy Oroszország – mint minden más atomexportőr – érthető érdeklődést mutat ez iránt a piac iránt. Hiszen aki megveti a lábát a „csaknem szűz” dél-afrikai nukleáris iparban, annak jó esélyei vannak a további terjeszkedésre is a régióban. Vlagyimir Pocjapun, az állami duma energetikai bizottságának tagja pedig azt emelte ki, hogy Oroszország nem egyszerűen atomerőműveket akar építeni Dél-Afrikában, majd távozni onnan, hanem a szakemberképzéstől a kutatóreaktor-építésen át a gyógyászati izotópgyártásig a nukleáris ágazat teljes spektrumának kialakításáról van szó.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére