Menu

Dél-Afrikában is atomerőművet készül építeni a Roszatom

Dél-Afrikában is atomerőművet készül építeni a Roszatom (a képen Szergej Kirijenko)Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság atomenergetikai stratégiai partnerségéről is tárgyalt Johannesburgban a Roszatom vezérigazgatója, Szergej Kirijenko és Benedict Martins dél-afrikai energetikai miniszter.

 

A nukleáris ipar beszállító cégeinek szervezett ATOMEX Africa fórumon megtartott találkozó után az orosz állami atomenergetikai konszern első embere elmondta, hogy előkészítették és parafálták a két ország atomenergetikai együttműködését szabályozó kormányközi alapmegállapodást kiegészítő keretegyezményt, az aláírásához azonban még jogi eljárásokra van szükség. Mint a dél-afrikai miniszter újságíróknak kifejtette, a tervek szerint a jövő év elején befejezik a pretoriai kormányzaton belüli egyeztetéseket, és február 15-én szentesítik a dokumentumot. „Az útiterv összeállt, szakértői szinten gyümölcsöző munka folyik” – tette hozzá Kirijenko.

A megállapodás különösen fontos, Dél-Afrika ugyanis ambiciózus terveket sző: 2030-ig 40 gigawattal készül bővíteni villamosáram-termelő kapacitását és ebből 9,6 gigawattnyit atomreaktorokkal akar előállítani. A kivitelezőről még nem született döntés, de az élvez majd elsőbbséget, aki a legnagyobb lokalizációt tudja biztosítani, vagyis a munkákból a legtöbbet tudja helyi vállalatoknak megbízások formájában átadni. Szergej Kirijenko elmondta: az első elemzések azt mutatják, hogy a beruházás 40-60 százalékát lehet dél-afrikai társaságokra bízni, ami csak az építés folyamán legalább 16 milliárd dolláros bevételt jelent, az üzemeltetés során pedig további 40 milliárdot hozhat. A Roszatom vezére azt is hozzátette, hogy 15-30 ezer új, magasan képzett, jól fizetett munkahely jön létre, és az orosz vállalatcsoport kész harmadik országok piacába is bevonni dél-afrikai partnercégeit.

A Roszatom a legkorszerűbb, a fukusimai erőműbaleset nyomán megújított biztonsági követelményeknek mindenben megfelelő, 3+ generációs atomerőmű-technológiát kínál Dél-Afrikának és kész államközi hitellel a létesítmények építési költségeinek finanszírozásában is részt vállalni. „Nemcsak atomerőmű-építést ajánlunk Dél-Afrikának, hanem az egész technológiai lánc kialakítását is” – hangoztatta a Roszatom-vezér, aki elmondta: egyebek között a szakemberek képzésében és tudományos központok kialakításában is együttműködést terveznek. Példaként az orvosi izotópok gyártását hozta fel, amelyben már zajlik kooperáció a két ország között.

Az ATOMEX Africa fórumon egyetértési memorandumot írt alá a Roszatomhoz tartozó, külföldi beruházásokkal foglalkozó NIAEP-Atomsztrojekszport cégcsoport és az Atomsztrojekszport német leányvállalata, a NUKEM Technologies a Dél-afrikai Atomenergetikai Társasággal (NECSA) arról, hogy stratégiai együttműködést építenek ki egyebek közt a tervezésben, a beszerzésben és komplex nagyberuházások kivitelezésében.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére